Samtidigt som terminen och läsåret är på väg att ta slut och glada studenter skuttar ut till en spännande framtid laddar Motala inför ett nytt läsår i höst. Den kortsiktiga planeringen pågår, men det är också viktigt att planera för hur framtidens gymnasieskola ska se ut.
Det borde egentligen ha gjorts för länge sedan, men nu har äntligen ett uppdrag lämnats från politikerna i bildningsnämnden om att förvaltningen ska utreda gymnasieskolornas framtida programutbud i förhållande till Skolverkets nya direktiv.
Dessvärre känns det som att utredningen riskerar att missa målet. Vi återkommer till det.
Enligt en relativt ny lagändring krävs det numera att programutbudet på ett helt annat sätt än tidigare ska ta hänsyn till arbetsmarknadens behov, inte enbart intresset från elevernas sida.
Kraven på huvudmännen, det vill säga kommuner och andra aktörer som ansvarar för gymnasieskolorna, har dessutom förändrats på andra sätt. Det går nämligen inte längre att enbart tänka enbart på den egna kommunens utbildningar. Den tiden är över.
Numera finns det krav på att samarbeta mellan kommuner för att skapa en fungerande helhet. Det gör att det är ett måste att åtminstone lyfta blicken och se längre än kommungränsen. Visst, det har till viss del gjorts även tidigare, men det är hög tid att ta det hela mycket längre.
Motala måste analysera läget, både enskilt och tillsammans med andra, för att kunna dra slutsatser kring vilken roll som kommunen har att spela i framtiden. Till att börja med sett till västra Östergötland, men i nästa steg även för hela Östergötland och andra angränsande områden.
Tillbaka till den nya utredningen i Motala. Den förväntas ge svar på fyra olika frågor, men ingen av frågorna fokuserar på den helt centrala samordningen. Varför inte? Även om bakgrunden beskriver ”planering och dimensionering av gymnasieskolan” missas de centrala frågorna om vilken roll som Motala ska spela och vilka program som ska finnas just här.
Kanske har ledarskribenten missat något i sammanhanget. Det kan mycket väl pågå en parallell process för samordningen över gränserna. I så fall är det jättebra, men den är åtminstone inte särskilt synlig i dagsläget och Östergötland som helhet är inte alls med på banan när det gäller samordning.
Det är dags att vakna och lukta på kaffet, för att använda en tafflig översättning av ett passande engelskt uttryck. Det är inte realistiskt att tro att Motala, eller andra liknande kommuner i Östergötland, i framtiden kommer att kunna ha ett lika brett utbud av program som i dag.