Män som följer dessa råd är i princip garanterade att aldrig hamna i en ledningsgrupp. Få saker är skadligare för en mans löneutveckling än att ställa in dragningen om höstens projekt eftersom Pyret fått basilusker.
Många arbetsgivare inser att ett så jämnt uttag som möjligt av föräldraledigheten gynnar hela familjen: Barnet får en nära relation till båda föräldrarna, som i sin tur inte blir mer ekonomiskt beroende av varandra än nödvändigt.
Företag som kompenserar personalens lönebortfall under föräldraledighet bidrar till att ge jämställdheten en skjuts framåt. Några månaders pappaledighet ses ofta som en fjäder i hatten för manliga tjänstemän, men därefter tar förståelsen för familjelivet stopp.
Forskaren Katarina Boye vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering har följt svenska par som fick sitt första barn 1994. När det barnet fyllde 13 år hade mammorna i snitt tagit ut 57 vab-dagar, medan motsvarande siffra för papporna var 30.
Studien "Mer vab – lägre lön" belägger ett klart samband mellan männens vab-dagar och deras löner. Ju fler dagar en pappa är hemma i samband med kräksjukan, desto större är risken att han blir omsprungen i karriären. Sambandet mellan vab och lön bland kvinnor är mycket svagt. Däremot går en skarp gräns för hur mycket en man – som vill kombinera ansvarstagande i hemmet med en framgångsrik karriär – har råd att vabba.
Fäder som i snitt tar ut en vab-dag i kvartalet kan förvänta sig en lön som är minst fem procent lägre jämfört med den manliga kollegan som tar ut hälften. För pappornas sammanlagda livsinkomst är det alltså bättre att skicka en förkyld Pyret till fritids, än att avboka frukostmötet med den nya kunden.
Enligt Boye kan lönebestraffningen av vabbande pappor bero på att ”arbetsgivare i högre grad tolkar mäns vab-frånvaro som ett tecken på lågt engagemang i arbetet". Mammor tar fortfarande ut tre fjärdedelar av föräldraledigheten. Arbetsgivarnas resonemang tycks vara att vab är ett förväntat beteende hos kvinnor, medan vabbande män anses sakna virket som krävs för att klättra.
Statistiken är svår att bortförklara. I vardagen med hämtningar och lämningar, smutsiga galonbyxor och snoriga näsor, möts män och kvinnor av skilda förväntningar – både av sina arbetsgivare och samhället i stort. Rent privatekonomiskt bör en pappa inte ta mer än två vab-dagar om året. Det är en ekonomisk verklighet som drabbar båda könen.