Valrörelse i otrygghetens tecken

Valår. Årets första partiledardebatt kretsade kring gängkriminalitet och den växande oron över brottsligheten.

Valår. Årets första partiledardebatt kretsade kring gängkriminalitet och den växande oron över brottsligheten.

Foto: Johan Hallsnäs/TT

Ledare2018-01-19 05:55
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

En man som avlider efter att ha plockat upp en handgranat från marken vid tunnelbanestationen i Vårby Gård. En utbytesstudent som skottskadas på en pizzeria i Uppsala, efter att hamnat i vägen för en gänguppgörelse bara timmar efter sin ankomst till Sverige. Dessa januarihändelser ramade in valårets första riksdagsdebatt mellan partiledarna på onsdagsförmiddagen.

I sin inledning talade statsminister Stefan Löfven (S) om brottsligheten, om att slå tillbaka hårt, attackera och krossa de kriminella. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) som tidigare på morgonen i en intervju (DN 17/1) förklarat att den politiska diskussionen kring gängkriminalitet bidrar till att skapa rädsla och att vi därför borde prata om annat, skruvade på sig i kammaren och applåderade artigt.

Moderatledaren Ulf Kristersson talade om hur den svenska verkligheten, med polisbilar som sprängs och attacker mot poliser i deras hem, kommit att likna en dystopisk kriminalroman, medan Jan Björklund (L) varnade för ett samhälle där de med de skarpaste skjutvapnen tillåts styra.

De delar av Brås nationella trygghetsundersökning, som publicerades på tisdagen, visar att allt fler oroar sig över brottsligheten. I årets undersökning är 29 procent i stor utsträckning oroliga, jämfört med 25 procent för ett år sedan och 19 procent 2014. Samtidigt syns en tydlig förtroendeminskning för både polisen och rättsväsendet i övrigt.

Det är ett politiskt misslyckande för regeringen, som statsministerns senkomna uppvaknande inte kan skyla över, och som förtjänar att avgöra höstens val. Medan debatten kretsade kring väljarnas oro för den egna fysiska säkerheten, hängde ett annat hot över de folkvaldas huvuden i plenisalen. Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har alla opinionssiffror som tyder på att att de riskerar att åka ur riksdagen.

För dessa partier blir valåret en kamp om medieutrymme. Och det är inte bara partiernas överlevnad i riksdagen som står på spel. Utan Kristdemokraterna eller Liberalerna i riksdagen blir det svårt att bilda en borgerlig regering. Därför finns det all anledning för alliansledarna att ta L-veteranen Carl B Hamiltons idé om en formell valallians på största allvar (SvD 16/1). Det skulle göra det säkert att alla alliansröster räknas.

Svenska valrörelser brukar handla om jobb och välfärd. Med 235 dagar kvar till valet ser detta val ut bli något helt annat. (Liberala nyhetsbyrån)