Enligt kritikerna är det en oansvarig höjning, som minskar incitamenten för att arbeta. Vad dessa helt verkar ha missat är att vi under det senaste decenniet har haft både inflation och reallöneökningar, och att en stillastående a-kassa i praktiken innebär en inkomstsänkning. På drygt tio år har ersättningens värde sjunkit med nästan 20 procent, medan reallönerna har ökat med en fjärdedel.
Den klyftan håller inte i längden.
Om a-kassan ska fungera som en inkomstbaserad omställningsförsäkring kan inte den högsta ersättningen vara 15 000 kronor i månaden i all evighet. Dels är det långt under ingångslönen för många yrken, dels slår mer än nio av tio heltidsanställda redan i dag i taket.
Därför är det helt rätt att höja maxbeloppet till 20 000 kronor i månaden, så att alla med månadslöner på upp till 25 000 kronor får 80 procent i ersättning under de första 100 dagarna. Men det räcker inte för att a-kassan ska bli en reell omställningsförsäkring för breda löntagargrupper, vilket är en förutsättning för att Sverige ska stå sig i den globala konkurrensen.
Arbetsmarknaden genomgår ständiga strukturomvandlingar varpå nya, högproduktiva jobb skapas, medan andra arbetsuppgifter försvinner. Den sortens förändringar kommer aldrig att kunna ske utan att den som förlorar jobbet upplever ett visst obehag; det är /alltid/ jobbigt när tillvaron sätts i gungning.
Samtidigt vet vi att det är genom att bejaka och uppmuntra utveckling och innovation – inte genom att klamra oss fast vid gårdagens teknik – vi har byggt Sverige starkt. Det är något som gynnar alla, vilket betyder att alla bör vara med och dela på de ekonomiska smällarna. Dels genom offentligt finansierade yrkesutbildningar som möjliggör för friställda att ta de nya jobben, dels genom att gemensamt betala för en inkomsttrygghet som garanterar en genomsnittlig löntagare bibehållen levnadsstandard.
Det handlar inte bara om att vara hygglig mot dem som har oturen att bli arbetslösa, utan även om att vinna folkligt stöd för att vi lever i en föränderlig värld. Om den enskilde får ta en oproportionerligt stor del av smällen kommer vi att se ett växande motstånd mot teknikutveckling, krav på statliga bidrag till verksamheter som inte klarar konkurrensen och ökade opinionssiffror för populistiska partier som lovar att vrida tillbaka klockan till Tage Erlanders dagar.
Det är inte så vi rustar Sverige för framtiden.
Därför bör a-kassan inte bara höjas, utan även räknas upp på årlig basis, vilket föreslogs i Socialförsäkringsutredningen som presenterades i våras. Så länge alla är med och delar på globaliseringens fördelar, bör vi även dela på nackdelarna.