Viktigt att sätta fokus på brottsoffren

Väldigt mycket kraft i rapporteringen läggs av naturliga skäl på den person som är känd av allmänheten. Han är dock inte den viktigaste personen i sammanhanget.

Att ledande politiker döms för grova brott är tack och lov mycket ovanligt.

Att ledande politiker döms för grova brott är tack och lov mycket ovanligt.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-02-08 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Historien om Kåre Fribergs politiska gärning i Motala närmar sig sitt slut. Styrande Alliansen Motala kan därmed så smått börja att blicka långsiktigt framåt. Samtidigt kan den mest utsatta personen, brottsoffret, också börja att planera för sitt fortsatta liv efter mycket lidande och många dagar av rättegångar. Ännu är vi dock inte riktigt där.

Lokalpolitikern Kåre Friberg är på pappret fortfarande kommunstyrelsens ordförande och även om domen från tingsrätten har meddelats är han inte slutligt dömd ännu. Domen har inte vunnit laga kraft och kommer att överklagas, vilket gör att hovrätten får ta ställning till om fallet ska tas upp i den högre instansen. Därmed är det viktigt att påpeka att fallet ännu inte är avgjort, innan du fortsätter läsningen nedan.

Det politiska livet i Motala har naturligtvis inte stått still sedan händelserna uppdagades, men rättsprocessen har funnits där som ett ständigt störande moment. Att ledande politiker döms för grova brott är tack och lov mycket ovanligt, men verkar i Motalas fall bli någonting som har återkommit.

Väldigt mycket kraft i rapporteringen läggs av naturliga skäl på den person som är känd av allmänheten. Han är dock inte den viktigaste personen i sammanhanget. Det är i stället brottsoffret. Den drabbade kvinnan, som av tingsrättsdomen att döma har utsatts för hemska upplevelser i form av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Dessa är några av de vidrigaste brott som finns i vårt samhälle.

I det läge som har uppstått är det viktigt att ta lärdom av vissa saker. Lagar är svåra att ändra på, men det finns andra saker som borde göras för att hjälpa och stötta brottsoffer på olika sätt. Redan i dag finns ett antal instanser att vända sig till för den som är drabbad, exempelvis Vuxencentrum eller Ungdomshälsan. Tydlig information om vart man kan vända sig finns dessutom på kommunens hemsida, vilket är bra.

Det finns likväl mer att göra. Kommunen har flera tusen anställda, som potentiellt kan vara brottsoffer eller förövare. Dessa tusentals människor har också en potential att upptäcka symptom på att våld i nära relationer förekommer hos andra. En kollega som kommer till jobbet med blåmärken, någon som regelbundet sjukanmäler sig utifrån ett visst mönster eller helt enkelt en gnagande oro för hur en medmänniska faktiskt mår kan vara starka skäl att slå larm.

Att då se till att ha en tydlig och tillämpad plan för att hantera våld i nära relationer är en av de bästa åtgärder som Motala kommun som arbetsgivare kan ägna sig åt. Hur agerar man vid en misstanke? Vad kan man säga? Vad kan man göra? Vart ska man vända sig?

Länsstyrelsen och andra aktörer har mycket kunskap inom området och många tips att dela med sig av. Arbete med just detta förebyggande och upptäckande arbete pågår just nu i flera kommuner i Östergötland. Att stärka detta område är ett viktigt steg för Motala kommun för att kunna gå vidare, med en delvis ny politisk ledning och en framtidstro. Det är bara att önska lycka till i det viktiga arbetet.

Tobias Josefsson