Finns det kanonkultur i Motala och Vadstena?

Vad ska vi ha en svensk kulturkanon till? Strunta i det, fundera i stället på vad som skulle ingå i en lokal motsvarighet!

Visst måste det finnas fler lokala kandidater än Heliga Birgitta att bidra med till en kulturkanon?

Visst måste det finnas fler lokala kandidater än Heliga Birgitta att bidra med till en kulturkanon?

Foto: Amanda Svanberg

Ledare2025-03-19 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den lokala ledaren skrivs denna gång passande nog på plats i en av de många kulturskolor som finns runt om i landet. I bakgrunden samsas trumpkomp och orkesterspel med ett ungdomsband som tar sig an ”Hold the line” av Toto – en vital 80-talsgrupp som jag själv hade förmånen att se och lyssna på live i Göteborg för bara några veckor sedan.

Mitt i sammelsuriet av toner och kreativitet har det blivit dags att fundera över det initiativ som regeringen har tagit för att skapa det som kallas kulturkanon. Syftet sägs vara att göra svensk kultur tillgänglig för fler och tillföra ett ”levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering”.

Det är en vacker formulering och ambitionen kanske är god, men kritiken mot regeringens direktiv har varit stark och det är för en vanlig dödlig svårt att förstå vad en kulturkanon är – eller hur den ska användas. Men, vi släpper det för en stund och fokuserar på den insamlingsprocess som pågår.

Via hemsidan kulturkanon.se kan vem som helst skicka in förslag på olika typer av litteratur, musik, konstverk, händelser, vetenskap, film, TV och radio, idrott, spel, mat, traditioner och diverse annat som borde ingå i en svensk kulturkanon.

Apropå sammelsurium gör spretigheten inte att situationen klarnar, snarare tvärtom. Eller vad sägs om variation av förslag som Vasaloppet, pyttipanna, Rökstenen, John Bauer, ABBA, Drakar och demoner, GAIS, strandskydd, lingonsylt och att trä smultron på strån?

undefined
Pyttipanna är en av många spretiga kandidater till att ingå i en svensk kulturkanon.

Med tanke på utbudet av förslag som visas upp känns det som en omöjlighet att välja och prioritera mellan olika inslag. Hur ska värdet av Hasse och Tage som ”användbart verktyg” kunna jämföras med inlagd sill? De expertgrupper som ska lyckas med konststycket att enas behöver ett stort lycka till.

Men utifrån läget, vad har Motala och Vadstena för möjligheter att bidra med inslag i en svensk kulturkanon? Rubrikens formulering är som du nog redan har förstått en ordlek, vilket känns passande i det här kreativa sammanhanget, med en direkt uppmaning till dig som läsare att skicka in dina lokala förslag.

Vid tidpunkten för denna ledares tillkomst har endast ett förslag med lokal koppling hittats, nämligen Heliga Birgitta. Visst måste det finnas fler kandidater att bidra med? Skicka gärna in ditt bidrag via hemsidan – och hör för den delen gärna av dig även till ledarskribenten med förslag som passar i en lokal kulturkanon vid Vätterns östra strand.

Inte för att det är självklart vad vi skulle ha en sådan till, men det vore ändå intressant att få ta del av läsarnas tankar.