Att få hela verksamheten att dra åt ett annat håll är tungrott och när den väl har börjat svänga tar det tid innan reformerna syns på elevernas resultat. Den som tror på mirakel redan nästa kvartal får lugna sig och vackert vänta till åtminstone 2015.
För det är så lång tid det tar. Det visar utredningen ”Det tar tid – om effekter av skolpolitiska reformer” som överlämnades till utbildningsminister Jan Björklund (FP) på torsdagen.
Om två år kan vi – om vi har tur – skörda frukterna av att man nyligen införde särskilda satsningar på att eleverna ska lära sig att läsa, skriva och räkna samt klubbade igenom tydligare mål för eleverna i årskurs tre. Effekten kommer inte i år, för det är först när eleverna som har börjat skolan med den nya läroplanen utvärderas i trean, som man får facit på om man är på rätt väg.
Därefter dröjer det ytterligare några år, till slutet på 2010-talet, tills samtliga effekter av den nya läroplanen slår igenom. På samma sätt dröjer effekterna av den nya lärarutbildningen, vars första studenter utexamineras 2016, till en bra bit in på 2020-talet. Det slutgiltiga resultatet av regeringens utbildningsreformer visar sig troligtvis i internationella kunskapsmätningar i slutet av 2020-talet, alltså runt 20 år efter att satsningarna inleddes 2007.
Det kan vara värt att ha i bakhuvudet när nästa års valrörelse drar i gång på allvar. Valet 2014 kommer – vid sidan av jobben, vinster i välfärden och diverse skatteavdrag — att handla om skolan. Det är inget ont i det, så länge debattörerna ser längre än till nästa mandatperiod. Sveriges utbildningsväsende är för viktigt för att kokas ner till symbolfrågor som går att mäta och vinna politiska poäng på innan terminen är slut.
För det går inte att jämföra utbildningspolitik med att införa högertrafik eller fördubbla priset på bensin. De senare påverkar bilkörningen direkt — medan den förra ska vandra hela vägen från regeringskansliet till klass 3B:s klassrum i Ludvika och klass 7C i Härnösand. Först där, i mötet mellan lärare och elev, får utbildningspolitiken effekt.
Det gäller således att ha is i magen och inte förkasta reformerna för att de ännu inte har genererat några stordåd. Resultat förbättras inte över en natt bara för att man klubbar igenom en ny skollag, byter betygssystem och inför fler nationella prov. Det finns ingen mirakelkur som fungerar som ett kunskapselixir och därför är det bara att ge utredarna rätt: Det tar tid.