Om tidpunkten svajade var budskapet desto tydligare: USA är berett att när som helst redan i morgon attacker Syrien. Då USA under de senaste dagarna har flyttat fram sina positioner i Medelhavet finns ingen anledning att tvivla på sanningshalten. Skriker överbefälhavare Obama "fire" faller missilerna över områden som kontrolleras av den syriska regimen.
Men det kommer han inte att göra under de närmste dagarna. Tämligen oväntat, särskilt efter den brittiske premiärministern David Camerons parlamentariska nederlag i torsdags, söker Obama stöd av kongressen, som sammanträder först den 9 september. Det tyder dels på att han, om en eventuell attack går snett, inte vill stå ensam utan stöd från vare sig FN, Storbritannien eller sina landsmän. Dels på att han vill vinna tid och sätta press på de inblandade.
Under hot om ett militärt ingripande från USA kan de mest hårdnackade förhandlare förvandlas till kompromissvilliga pragmatiker. Frågan kommer givetvis att lyftas på G20-mötet i Sankt Petersburg i slutet av veckan och hotet kan mycket väl börja lösa upp vissa knutar i FN:s säkerhetsråd.
Det vore det bästa för alla. För hur avgränsad den amerikanska attacken än beräknas vara, kommer civila att dö. Dessutom är det långt ifrån säkert att det militära ingripandet är över på några dagar. Tvärtom finns en stor risk att attacken utvecklas till en långdragen process, med flera inblandade parter, vilket kan få förödande konsekvenserna för hela regionen. Redan nu har över 100 000 dött, ännu fler skadats och flera miljoner är på flykt. Enligt Röda Korset saknar 20 miljoner rent dricksvatten och organisationen befarar att ett militärt ingripande kommer att förvärra situationen.
Därför ska militära attacker endast användas som en sista utväg och som en del av en större plan, förankrad i en politisk kontext och av FN:s säkerhetsråd. Obamas uttalade syfte att avskräcka från ytterligare kemattacker är inte tillräkligt. Särskilt inte eftersom attacken troligtvis inte får avsedd effekt. I dagsläget är det faktiskt svårt att se att en amerikansk attack kommer att medföra några positiva konsekvenser över huvud taget.
Även om Sveriges ståndpunkt väger lätt bör statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) markera var Sverige står när Obama besöker oss i veckan. Mer konkret bör Sverige, med alla tänkbara medel, jobba för att fler syrier ska få skydd i Europa. I en tid när miljoner syrier är på flykt är det inte rimligt att EU:s portar förblir stängda.