Den som trodde att det inte går att påverka samhället genom att engagera sig politiskt får tänka om. Nystartade partiet Konsensus i Vadstena blev nämligen valets stora skräll. På bara tre månader har partiet gått från nystartat till att delat (!) vara kommunens största parti, vilket är en av de mest häpnadsväckande skeendena i regionens politiska historia.
Efter valnattens räkning visar siffrorna från Vadstena kommun att Socialdemokraterna och Konsensus hamnar på exakt lika många röster, 1 342 stycken. Trots det får S tio mandat, medan Konsensus får nio, vilket är en följd av matematiken i vårt demokratiska system. Ingenting är dock helt klart, eftersom Länsstyrelsen nu ska kontrollräkna och dessutom ta med de förtidsröster som inte hade hunnit fram till vallokalerna.
Oavsett detaljerna är Konsensus framgång en dunderknall som kommer att eka mellan Vätterns klippväggar och stränder under de närmaste fyra åren. Den snabba analysen antyder att de har plockat väljare från så gott som alla andra partier och inte minst motat bort många potentiella missnöjesröster som annars hade gått till Sverigedemokraterna. I ett valdistrikt var stödet dessutom så pass stort som 34,8 procent. Konsensus är det enda partiet, förutom Feministiskt initiativ med sina fem röster, som ökat sitt valresultat jämfört med 2010.
I och med att fullmäktige har 35 mandat krävs 18 för majoritet. Konsensus kan hamna vid makten antingen genom en kombination med Moderaterna (sju mandat) och ytterligare ett litet borgerligt parti, eller samarbete med Socialdemokraterna. Utifrån ledarsidans tidigare resonemang är det högst osannolikt att M och S kommer att samarbeta, vilket ger Konsensus ett gyllene förhandlingsläge att spela ut de två andra stora mot varandra i de kommande förhandlingarna om att få regera Vadstena.
Den stora bilden av kommunalvalet i Vadstena visar att valdeltagandet minskade med drygt två procentenheter till 83,5. Trots minskningen är det fortfarande ett högt resultat som exempelvis ligger strax över riksdagsvalets deltagande och knappt två procentenheter högre än Motala.
Valets stora förlorare är Folkpartiet, som tappar mer än hälften av sitt stöd och enbart får behålla ett av sina tidigare tre mandat. Det resultatet är sannolikt starkt påverkat av partiets försvagning i riksdagsvalet, där en fjärdedel av rösterna försvann. Även Kristdemokraterna tappar stort och får mindre än hälften av stödet jämfört med 2010, men har turen på sin sida med matematiken och behåller två av sina tre mandat.
Det kommer att bli oerhört intressant att följa utvecklingen i Vadstena framöver. Till att börja med ska ett styre bildas, med allt vad det innebär, och därefter ska den konkreta politiken ta fart. Räkna med att Konsensus kommer att se till att det blir mer drag under galoscherna än invånarna har varit vana med under de senaste årtiondena, allt annat vore ett misslyckande.