Eurovision – en dyr kommunfernissa

I helgen hålls Eurovision Song Contest i Malmö. SVT har tydligt deklarerat att det svenska arrangemanget blir en budgetvariant av de senaste årens överdådiga sändningar. Det vill dock inte säga lite: Public services budget är 125 miljoner kronor.

Motala2013-05-15 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Även Malmö kommun öppnar plånboken. Utöver att en rad anställda jobbar som heltid med ESC, så står skattebetalarna för 18 kommunala miljoner och 7,8 miljoner via Region Skåne. Stora pengar ur vanliga människors perspektiv. Slimmat med Eurovision-ögon sett.

SVT:s ambition med den ?smala? budgeten är att återgå till schlagerfestivalens demokratiska rötter, inklusive tanken på musiken som en förenande kraft inom Europa ? en välkommen omsvängning med tanke på den veritabla depression som tynger ett antal europeiska länder. Men flera av dessa kan inte ens delta, på grund av risken för att vinna och tvingas arrangera nästa år. Det säger något om rimligheten i miljonrullningen ? och om hur ytligt pratet om europeisk samhörighet är.

Malmö kommun och Skåneregionen betraktar, liksom SVT, Eurovision Song Contest som värdefullt för medborgarna, ur både ekonomisk och immateriell synvinkel. Utöver att turismsektorn i Skåne får en saftig engångsinjektion så är resonemanget att festivalen ger Malmö god publicitet bland europeiska TV-tittare som inte känner till staden, eller förknippar Malmö med sociala klyftor och antisemitism.

Att tro att den långvariga problematiken med förföljelser av en minoritet går att åtgärda med en glammig tv-sändning är så klart fantastiskt naivt. Då känns argumentet att schlagern genererar en inkluderande ?folkfest? på stan mer trovärdigt.

Imageskapande bland kommuner är tacksamt att raljera kring, särskilt då det tar sig uttryck i tramsig fernissa som dyrköpta slogans. Men att kommuner vill profilera sig i dagens föränderliga tjänstesamhälle är inte så konstigt. Samtidigt är det svårt att jobba med abstrakta frågor i en komplex, politiskt styrd materia, särskilt i små kommuner som avfolkas och kämpar mot fenomen som avfolkning och strukturomvandling. Det är lätt att styra fel, och det är svårt att mäta resultat.

I Malmös fall är det fullt rimligt att beslutsfattare vill boosta hela Öresund som turistmål. Frågan är hur långt man kan gå när det gäller att prioritera bort sin kärnverksamhet. Totalt 18 miljoner till ett schlagerjippo må få plats i budgetposten "oförutsedda kostnader", men det är fortfarande 18 miljoner till något klart avvikande. I skenet av kommunala misslyckanden, som nedläggningen av Rosengårdsskolans dysfunktionella högstadium nyligen, ter sig festivalarrangemanget än mer tveksamt.

Läs mer om