Tanken om att genom just patent skydda sina idéer ifrågasätts nu av den framsynte och kreative entreprenören Elon Musk, grundare av och vd för Tesla. Frågan är vem som först hinner ta vara på möjligheterna som hastigt och lustigt serverats på silverfat?
Den enkla principen bakom ett patent är att innehavaren har en tidsbegränsad, lagbunden ensamrätt till en viss uppfinning. Andra personer eller företag kan inte utan bestraffning inkräkta på uppfinningen genom att exempelvis kopiera den eller använda sig av den.
Ett företag som fram till nu har använt sig av patent är den amerikanska elbilstillverkaren Tesla. Företagets grundare Elon Musk har även varit med om att starta den globala betalningstjänsten PayPal, är engagerad i utveckling av solpaneler och arbetar med privat rymdfart. Det är svårt att inte lyfta fram honom som en de absolut mest intressanta entreprenörerna i modern tid och häromdagen blev hans gärning om möjligt ännu mer intressant.
Nu meddelar nämligen Tesla att företaget tillåter vem som helst att använda dess patenterade tekniker. ”Vi tror att Tesla, andra bolag som gör elbilar och hela världen, drar nytta av en gemensam, snabbt utvecklande teknikplattform” skriver Musk i sin blogg på företagets hemsida. Det är ett historiskt beslut som har inspirerats av programmeringsvärldens koncept kring öppen källkod, det vill säga kod som i princip är fri för alla att använda och förbättra.
Tesla sökte patent för sina idéer för att undvika att bli krossade av de stora bilföretagen, som lätt skulle kunna ha snappat upp tekniker och bokstavligt talat köra över Tesla i jakten på framgång på elbilsmarknaden. Det har dock visat sig att väldigt få aktörer över huvud taget har satsat på elbilar och för att på allvar kunna utmana motorer som drivs av fossila bränslen släpps nu alltså patenten fria. ”Genom att applicera filosofin från öppenkodsvärlden på våra patent så stärker vi snarare än försvagar vår ställning på marknaden” säger visionären Musk.
För ett teknikintensivt och biltillverkande land som Sverige kan detta innebära enorma möjligheter. Med exempelvis en förestående nedläggning av Autolivs verksamhet i Motala finns arbetskraft och relaterad kompetens tillgänglig. Även om inga bilar kommer att tillverkas just här finns andra möjligheter, som att bli underleverantör till den svenska tillverkaren Nevs eller varför inte som producent av tillbehör i form av snabbladdare, laddstolpar och batterier. Möjligheterna och potentialen finns, det gäller bara att ta vara på dem.