Den situationen har Motala kommun hamnat i, eftersom bedömningar och krav i olika lagstiftningar nu står i konflikt med varandra. Kärnan är det som MVT har berättat om kring Gnejsvägens serviceboende, där den kommunala räddningstjänsten har fattat beslut om att förbjuda Motala kommuns socialförvaltning att bedriva boendet enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Att en kommunintern konflikt uppstår på det här sättet kan vid en snabb anblick verka onödigt och småsint. Inte ska väl olika förvaltningar inom Motala kommun hålla på och förbjuda varandras verksamheter eller överklaga varandras grundligt fattade beslut? Kan de inte bara prata med varandra i stället och komma överens tillsammans?
Verkligheten är dock mer komplex än så. På gott och ont har vi i Sverige över tid byggt upp ett samhälle med byråkrati och juridiska spelregler, som kommuner och alla andra behöver förhålla sig till. Ibland blir det rent krasst så att olika perspektiv måste ställas mot varandra och skapa en väl definierad konflikt, så att det kan utredas vad som egentligen går först.
LSS är i grunden en fantastisk lagstiftning, som gör att människor med vissa funktionsnedsättningar har särskilda rättigheter och möjligheter att trots nedsättningarna leva ett värdigt liv. Det är dessvärre långt ifrån en självklarhet i världen i stort, eller för den delen ens i Sverige. LSS-lagstiftningen och tillämpningen av den måste försvaras med näbbar och klor.
Socialförvaltningen har en jätteviktig uppgift i att arbeta för att de berörda som klarar av det får bo i en egen lägenhet. Därigenom ges de möjlighet till en värdig självständighet, i jämförelse med andra boendeformer. Det ger en ökad frihet i livet.
Det är också fantastiskt att vi har myndigheter som betraktar världen utifrån ett riskperspektiv. Räddningstjänstens uppdrag är att ta reda på vad det värsta som kan hända är och därefter förhindra att effekterna av sådana katastrofer blir ödesdigra. Om bedömningen då blir att människor riskerar att brinna inne i sina egna hem måste de ansvariga agera. Allt annat vore tjänstefel.
I överklagan av förbudet mot att driva serviceboendet i dagens form beskrivs det som att en nedläggning skulle få ”förödande konsekvenser ur ett mänskligt perspektiv”. Det stämmer säkerligen. Problemet är bara att exakt samma formulering kan användas för de konsekvenser som en brand skulle kunna få.
Vilket perspektiv som har företräde ska bli intressant att följa.