Motiverat att slopa tryckta tidtabeller

Efter att Östgötatrafiken för en tid sedan valde att slopa de tryckta tidtabellerna har åsikterna gått vitt i sär om huruvida det var rätt eller inte.

Motala2012-09-01 21:33
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Främst är det företrädare för den äldre generationen i samhället som har varit mycket kritiska, till viss del med rätta.

Låt oss börja med att konstatera att världen förändras. För tio år sedan visste knappt någon vad en smart telefon var för någonting och det numera allmängiltiga begreppet iPhone var knappt ens påtänkt ens i Steve Jobs kreativa hjärna.

I dag äger en osannolikt stor andel av befolkningen en smart telefon och Sverige har blivit något av ett föregångsland i denna digitala revolution. Läsplattorna har också gjort sitt intåg i folkhemmen och i de politiska församlingarna, med nya möjligheter och stora potentiella besparingar som följd.

Mot bakgrund av detta är det inte alls konstigt att Östgötatrafiken har valt att ta bort de tryckta tidtabellerna.

De tjocka luntorna, där respektive resenär endast har använt en bråkdel, har blivit så gott som överflödiga.

Det finns normalt sett inget behov av att ha alla tidtabeller samlade på detta sätt. Tidtabeller ändrar dessutom på sig titt som tätt och gör att luntorna blir ännu mer föråldrade, just detta anges som främsta skälet till avskaffandet.

Det aktuella beslutet av Östgötatrafiken är motiverat, det är inte värt tiden och resurserna att trycka upp kompletta tidtabeller på papper. I stället erbjuds enstaka busslinjers tidtabeller utskrivna på servicecenter, eller hemskickade till kunder per post om så önskas. Det är en fullt tillräcklig service för den som inte önskar eller kan ta steget in i den digitala tidtabellseran.

Kritiken från bland andra SPF Östergötland som MVT skrev om häromdagen är, så vitt ledarskribenten kan avgöra, obefogad. Däremot kan man rikta kritik mot Östgötatrafiken för att informationen om den servicegrad som finns efter förändringen har varit för dålig. Om de individer som nu ”bråkar” hade fått information om sina möjligheter från början hade rabaldret aldrig uppstått.

Östgötatrafiken har också betydligt större utmaningar än hanteringen av tidtabellerna. Återkommande prishöjningar riskerar att allt fler hittar alternativa färdsätt än kollektivtrafiken, det är långt ifrån prisvärt att åka kollektivt i Östergötland i dag. Det drabbar i längden samtliga parter, både resenärer, skattebetalare och inte minst miljön.

Läs mer om