Som ledarsidan tidigare har poängterat exempelvis i samband med den hotade landsbygdstrafiken för bussar är diskussionen om en levande landsbygd i första hand en politisk fråga. Satsningar på landsbygden kan till synes kosta relativt mycket och gagna en liten mängd människor, men att inte satsa på landsbygden för med sig andra typer av kostnader.
Det är redan trångt i våra tätorter på många håll, åtminstone sett ur ett nationellt perspektiv. Urbaniseringen har historiskt sett haft fördelar som har fört Sverige framåt, men den har också fört med sig nackdelar i form av trängsel, utslagning, segregation och brottslighet.
Att människor hittar lyckan i livet genom att bo på landet må låta som en idealiserad, idyllisk världsbild. Kanske är det så, men faktum är att tempot och mentaliteten till stora delar är annorlunda än i stadens vimmel.
Lugnet i sig är nyttigt för de flesta själar, men ännu nyttigare för vissa av dem. De själar som åsyftas tillhör de skolbarn som får förmånen att gå i en väl fungerande landsbygdsskola där vardagen ter sig annorlunda än i en stadsskola. Åter igen kan det låta idealiserat, men det är generellt sett markanta skillnader mellan de två kategorierna av skolor.
Den positiva miljön har dock ett pris i form av högre kostnader per elev i en landsbygdsskola. Till en viss gräns måste detta anses motiverat ur den politiska synvinkeln, åtminstone om den som har makten värdesätter landsbygdens överlevnad på sikt. Skolan är oerhört viktig även för landsbygden. Om skolan i en by på landsbygden försvinner går det sannolikt bara utför för dess närområde.
Det finns dock en annan politisk synvinkel som i alla lägen måste gå före viljan att behålla en levande landsbygd. Det handlar om att pedagogiken i klassrummet alltid måste vara viktigast. Om elevunderlaget är alltför litet och klasserna därmed blir alltför små är risken uppenbar att eleverna drabbas i undervisningen.
Små grupper i undervisningen är bra, men bara till en viss gräns. Lärare är en fantastisk yrkesgrupp, men inte ens de kan utföra mirakel på beställning. När grupperna blir alltför små tappas dynamik, variation och andra viktiga aspekter som är en del av förutsättningarna för lärarnas arbete och elevernas utbildning.
Landsbygdens överlevnad är alltså i högsta grad en viktig fråga på många sätt, men den får aldrig överskugga uppgiften att ge varje enskild elev en så bra utbildning som det är möjligt. Det är oerhört viktigt att ha med i tanken kring landsbygden och dess skolor.