Den som läste Johan Anderssons (S) svar till mig den 12 september kanske fick intrycket att han utlovade 38 000 nya undersköterskejobb eller 33 000 nya lärarjobb i stället för regeringens förslag att ge alla som jobbar mer i plånboken och samtidigt skjuta in energi i ekonomin. Den som läser Socialdemokraternas nyss presenterade skuggbudget kan se att deras politik inte ser ut så. Deras stora satsningar är i stället på arbetsmarknadspolitiska åtgärder och ökade bidrag – och de görs på bekostnad av riktiga jobb som slås ut av stora skattehöjningar.
Hamburgerkedjan Max vd beskriver hur S:s föreslagna höjning av arbetsgivaravgiften för unga och dubbleringen av restaurangmomsen skulle slå mot jobben. För Max skulle skattechocken innebära en ökning av kostnaderna med en kvarts miljard kronor varje år, en ökning större än Max hela årsresultat. Max skulle tvingas sparka anställda och höja priserna igen. Den halverade restaurangmomsen har gett tusentals nya jobb, och vi vet att unga och utrikes födda ofta får sina första jobb i just restaurangsektorn. Dessa jobb är Johan Andersson beredd att offra för att få råd med arbetsmarknadsåtgärder för dessa unga restauranganställda som han just gjort arbetslösa. Det hänger inte ihop. S har ingen sammanhållen jobbpolitik.
Johan Andersson har också svårt med logiken när han angriper regeringens föreslagna skattelättnad för alla som jobbar. Å ena sidan tycker han att det är en mycket dålig idé att ge alla löntagare mer kvar i plånboken, å andra sidan lovar han att S inte kommer att ta bort skattelättnaderna vid ett eventuellt maktskifte. Å ena sidan påstår han att vårt förslag går ut på att sänka skatten ”för de med högsta inkomsterna”, å andra sidan säger han att ”har familjer anpassat sina liv efter lite mer i plånboken så ska vi inte dra undan mattan för dem”. Jobbskatteavdragen kan inte på samma gång ensidigt gynna höginkomsttagare och vara viktigt för vanliga familjer.
Sanningen är att Alliansens jobbskattelättnader i flera steg har gett nästan alla som jobbar heltid 1 500 kronor mer i månaden. Det innebär 3 000 kronor – 36 000 kronor per år – för en familj med två som jobbar. Det förstärkta jobbskatteavdraget skulle ge en vanlig inkomsttagare ytterligare 200-300 kronor mer varje månad. Förstärkningen blir som störst, 337 kronor i månaden, vid en inkomstnivå som motsvarar snittlönen för en gymnasielärare.
Johan Andersson säger att lägre skatt på arbete är att ”slösa med skattepengar”. Avslöjande, eller hur? Han tycker att alla pengar i samhället är statens och att det är slöseri att medborgarna får behålla lite mer av sin lön.
Den sänkta inkomstskatten för alla som jobbar är dock inte enbart bra för familjerna, utan också för Sverige. Skattelättnaderna bedöms öka den varaktiga sysselsättningen med fler än 100 000 personer. Den nu föreslagna förstärkningen av jobbskatteavdraget beräknas skapa ytterligare 13 000 nya arbetstillfällen. När fler människor jobbar och betalar skatt ökar resurserna till välfärden. Det är så vi tar ansvar för ett Sverige som håller ihop.
↔riksdagsledamot (M), Östergötland