Vi nås av ständiga uppdateringar om vad som sker på Gazaremsan, men hör knappt någonting om den pågående svältkatastrofen i Sydsudan.
Så fort det sker en upptrappning i konflikten mellan israeler och palestinier upphör övriga krig och katastrofer att existera. Blicken vänds mot ett område som till ytan är lika stort som Småland, medan stora delar av världen hamnar i medieskugga. Trots att det finns andra konflikter som sett till antalet dödsoffer förtjänar mer massmedialt utrymme.
Varför skrivs det inte fler artiklar, facebookinlägg och tweets om att fyra miljoner människor i Sydsudan lider av akut svält och att 50 000 barn under fem år riskerar att dö ifall internationell hjälp uteblir? Och varför uppmärksammas inte vad som sker i Demokratiska republiken Kongo; den mest dödliga konflikten världen har sett på 50 år som har skördat mer än fem miljoner liv?
Lindgren påpekar att det skrivs mer om konflikten mellan israeler och palestinier än om hela Afrika, en kontinent som är mer än tre gånger så stor som Europa. Anledningen är att de krig som pågår i Afrika sällan har en uppenbart ”god” sida. Därmed blir de också svårare att skriva om.
Nyanserade redogörelser utgör inte stoff för löpsedlarna. Medierna älskar sagor. Det ska finnas en skurk och en hjälte för att något ska vara värt att rapportera om. Eller ännu hellre; en David och en Goliat.
Därför är Israel/Palestina-konflikten särskilt tacksam. I själva verket är det en ytterst komplicerad konflikt, som involverar ett stort antal parter, inte bara israeler och palestinier utan också de kringliggande arabländerna. Men den går lätt att destillera till två aktörer. Israelerna utgör berättelsens David, och palestinierna tilldelas rollen som Goliat. Trots att verkligheten bäst beskrivs i gråskalor, snarare än i svart och vitt.
Den skeva nyhetsvärderingen får betydande konsekvenser. Dels påverkar den vår verklighetsuppfattning. Medan konflikten i Israel/Palestina uppfattas som den som skördar mest liv, då det är den vi läser och hör mest om, utspelar sig det dödligaste kriget i Kongo. Dels påverkar rapporteringen vilka frågor som politiker anser att det är värt att engagera sig i. Varför skriva en debattartikel om situationen i Sydsudan när ett uttalande om vad som sker på Gazaremsan får såväl större uppmärksamhet som uppskattning?
Som det ser ut i dag kommer Håkan Lindgrens artikel dessvärre vara aktuell lång tid framöver.