Var femte gymnasiekille och nästan var sjätte gymnasietjej uppger att man har provat drogen (SR 5/12).
Att en handfull elever i varje gymnasieklass använt cannabis är ett misslyckande för de preventiva narkotikainsatserna. I Sverige finns en bred politisk enighet om farorna med alla sorters narkotika, och sannolikt världens mest långtgående folkhälsopolitik.
Folkhälsoinstitutets övergripande folkhälsomål är att verksamheten ska ?skapa förutsättningar för en god hälsa för hela befolkningen? och att ?kommuner, landsting, frivilligorganisationer och andra aktörer kan använda folkhälsomålen i den egna verksamheten för att nå det övergripande målet?.
Folkhälsopolitiken, som bland annat ska förhindra att fler unga använder alkohol och narkotika, bygger alltså på ett utbildningsperspektiv. Så länge grundskole- och gymnasieelever bara är medvetna om substansernas dokumenterade faror, verkar politiken förutsätta att ungas bruk kommer att minska.
Den generösa tolkningen av svenska tonåringars minskade supande är att perspektivet fungerar. Det går inte heller att hävda motsatsen. Vetenskapligt baserad information om alkoholens baksidor är bra. Ju fler som är medvetna om riskerna, desto bättre.
Samtidigt visar cannabisens växande popularitet att informationsinsatserna lämnar mer över att önska. För det är inte bristen på information som är problemet. Den elev som gått nio år i den svenska grundskolan, utan att bli grundligt informerad om farorna med cannabis, är ännu inte född.
Varje år satsar stat, landsting och kommuner stora resurser på förebyggande insatser. Bara under 2011-2012 frigjorde regeringen 12 miljoner kronor för en riktad satsning mot cannabisbruk hos unga. Begrepp som inkörsport och beroende är inpräntat hos varje svensk tonåring. Ändå ökar bruket och så länge cannabis framstår som något attraktivt lär utvecklingen fortsätta.
När till synes framgångsrika förebilder inom kreativa näringar öppet koketterar med sitt cannabisbruk, förlorar stora delar av folkhälsopolitikens och skolans informationsarbete sin verkningskraft. Det blir lättare att följa den levnadsglada artisten i TV:s lördagsunderhållning, än den egna lärarens förmaningar.
Att cannabis är, och kommer fortsätta vara, olagligt saknar betydelse i det preventiva arbetet. Precis som i fallet med alkohol bemöts ungas cannabisbruk bäst med hjälp av saklig information. Inte genom ett folkhälsopolitiskt likhetstecken mellan bruk och missbruk.