En man fick en raket i ansiktet på nyår. Han är inte ensam.
Fyrverkeriolyckor sker varje år.
Särskilt vanliga är olyckorna dock inte. Den absoluta merparten av alla som går ut för att skjuta av några nyårsraketer kommer hem igen fullkomligt oskadda. Men med detta sagt bör också sägas: raketerna är ett problem.
I den här sortens debatter får man lätt intryck av att inskränkningsvännerna är ett gäng gnällspikar och glädjedödare. De vill förbjuda andra att ha roligt, några timmar på nyårsafton. Vore det inte enklare om de själva köpte ett par öronproppar?
Men när man skrapar på ytan är det ju sällan smällandet runt tolvslaget människor är emot. Jo, det finns hundägare vars panikslagna husdjur får sina mattar och hussar att drömma om ett totalförbud. Men också i den gruppen är det egentligen något annat man eftersträvar: smällande under en kortare tid.
I vissa bostadsområden börjar det smälla lite lätt strax efter Grevinnan och betjänten, intensifieras vid elva och tystnar vid ett på natten. I andra pågår smällandet i flera dygn. För dem med skotträdda husdjur innebär det att man knappt vågar lämna djuret ensamt. För människor med småbarn eller sömnsvårigheter påverkar smällandet dygnsrytmen. Och för en del är det ytterligare ett moment i lång räcka otrygghetsskapande inslag i närmiljön.
Problemet med fyrverkerier blir för dessa grupper inte det högintensiva festliga smällandet kring tolvslaget på nyårsafton, utan det lågintensiva smällandet i dagarna däromkring. Och till skillnad från nyårssmällandet är inte detta något man enkelt kan undvika genom att "använda öronproppar och stanna inne någon timme". Det handlar inte heller företrädelsevis om raketer som avfyras på torg eller andra öppna platser - utan om sådana som avfyras på din gata, utanför din port, på cykelbanan på väg till eller från din skola eller ditt arbete.
Innebär detta att fyrverkerier borde förbjudas? Nej. Det svenska förbudet mot smällare, alltså sådana fyrverkerier där knallen är "främsta effekt" är fullt tillräckligt. Däremot borde reglerna kring fyrverkerier i tätbebyggt område skärpas. I vissa kommuner finns redan i dag dessutom tidsbegränsningar, vilket är positivt. I exempelvis Malmö är fyrverkerier bara tillåtna mellan 18.00 och 02.00 på nyårsafton. En tidsbegränsning får dock bara betydelse om man ser till att den efterlevs.
Egentligen borde detta inte behöva hanteras med ytterligare lagar och regler. Vanligt enkelt hyfs räcker långt. Spara dina fyrverkerier till tolvslaget, och använd dem då, eller avstå helt. Det är inte okej att gå omkring och störa sina grannar med flera dygns smällande.