Om både välfärdsföretagarna och vänsterpartisterna är upprörda har vi träffat rätt. Ombudets något optimistiska analys sammanfattade känslan på S-kongressen i Göteborg: Socialdemokraterna lyckades undvika splittring inför öppen ridå i den infekterade vinstfrågan.
Partiet baxade igenom en uppgörelse som ombud efter ombud yrkade bifall åt. Konflikten finns inte inom socialdemokratin utan mellan de borgerliga partierna, konstaterade Lena Micko, föredragande för arbetsgruppen ”Ordning och reda i välfärden”. Styrkorna var samlade. Ordningen återställd.
Att kompromissa är politikens konst. Inför kongressen visade tidningen Dagens Samhälle att åtta av tio socialdemokratiska lokalpolitiker vill stoppa vinstuttag. Samtidigt har partiledningen varit konsekvent i synen på vinster i välfärden: Något vinstförbud kan inte bli aktuellt. Den privata vård- och omsorgsbranschen sysselsätter över 100 000 personer. Var fjärde gymnasieelev går i en friskola.
Däremot har ombudens utbredda vinstkritik förflyttat den pragmatiska mitten till vänster. Kongressen handlade om att så kostnadseffektivt som möjligt gå rörelsens ideologer till mötes. Resultatet blev en skarpare formulering.
Socialdemokraternas kongressbeslut innebär att möjligheten att ta ut vinst från skattefinansierad vård, skola och omsorg ”avsevärt begränsas”. Formuleringen ger kommunerna möjlighet till ”inflytande” vid etablering av nya friskolor – och såväl kommuner som landsting ska kunna styra välfärdsupphandlingar från riskkapitalbolag mot ideella organisationer. Om behov föreligger.
Det är inte tal om någon samhällsomstörtande reform. Oavsett utgången av nästa val, flera kommentatorer verkar glömma bort att socialdemokratiska kongressbeslut inte är regeringspolitik, kommer privata vårdcentraler och fristående skolor vara en självklar del av den svenska modellen.
Mest problematiskt är att begreppet ”avsevärt begränsa” öppnar för en generös tolkning. Ansatta lokalpolitiker får ytterligare arbetsbörda och kommunernas skilda tolkningar riskerar öka ojämlikheten mellan olika delar av landet. Valfriheten i borgerligt styrda kommuner och landsting lär påverkas mindre än i vänsterstyrda. Det är ett gott argument för Alliansen.
Kortsiktigt är kompromissen en seger för socialdemokratin. Långsiktigt kan effekten bli den motsatta. Dels kommer kraven från vänster om ett vinstförbud fortsätta, dels får Socialdemokraterna svårt att framstå som företagarvänligt när rörelsen talar med kluven tunga.
Vi har tagit första steget mot att strypa vinstintresset, sade Daniel Suhonen, ansvarig för den fackliga tankesmedjan Katalys och ombud från Stockholm, innan han yrkade bifall till ändringsförslaget. Mer enade än så är inte Socialdemokraterna.