Svidande kritik till rödgröna Motala

Motala2013-02-02 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Förra veckan presenterade Tillväxt Motala åtgärder för att förbättra företagsklimatet i Motala. Ett antal uppenbara punkter levererades, men det dröjde inte länge innan svaret från Svenskt Näringsliv kom. Det innehöll svidande kritik, där kärnan i resonemanget ligger i en svag politisk ledning. Vi tar i dag en närmare titt på kritiken och studerar både Motalas och Vadstenas resultat.

Ett positivt klimat för näringslivet är ingenting som snyts fram i en handvändning. Det är tvärtom ett resultat av ett långsiktigt arbete med tydliga mål och ideologiska värderingar som grund. Det krävs både tankeverksamhet och handlingskraft för att nå fram. I Motalas fall verkar ingetdera finnas hos den styrande majoriteten i någon större utsträckning, medan Vadstena är på rätt väg.

Resultatet, alternativt bristen på resultat, visar sig i de undersökningar som görs. Låt vara att det aktuella exemplet är en undersökning som görs av ”partiska” Svenskt Näringsliv, men med tanke på att den genomförs i samtliga 290 svenska kommuner är det i högsta grad relevant att jämföra de olika kommunerna.

Därtill är statistik alltid statistik, som kan vändas och vridas beroende på syfte och situation. Resultaten i siffror visar oavsett detta att Vadstena i rankingen för 2012 placerade sig som kommun nummer 151. Den lilla kommunen visade riktigt goda betyg på punkten ”företagande”, närmare bestämt plats 19 i hela landet.

Det som drog ner helhetsbetyget för Vadstena är sysselsättningsgraden. Den stora andelen arbetslösa har varit, är och kommer att fortsätta vara ett bekymmer för den borgerliga politiska ledningen. Ändå står det klart att attityden gentemot företagande är relativt god, vilket i längden kan ge goda resultat.

Motsvarande genomgång för rödgröna Motala är beklämmande. Även om det skedde en viss återhämtning till 2012 efter att 2011 visat på ett katastrofalt resultat är siffrorna inte särskilt smickrande. Plats 267 av 290 totalt sett var illa nog, men en närmare studie av underlaget visar på en ännu dystrare bild.

Redovisningen av rankingen för 2013, baserat på enkäter under hösten 2012, kommer i slutet av april. Om de fagra ord som presenterades i förra veckan även kan synas i statistiken då, eller kanske i framtiden, återstår att se, men oavsett kommer MVT att fortsätta bevaka utvecklingen.

Varken Motala eller Vadstena har råd att nonchalera privat företagande som en framgångsfaktor i dagens konkurrensutsatta kommunvärld. Förhoppningsvis kan Tillväxt Motalas arbete ge en fortsatt positiv utveckling, men med tanke på att den styrande politikens beslut i praktiken visar sig motverka tillväxten på den privata marknaden lär det bli tufft.

Läs mer om