Framgångar för högerpopulistiska partier driver övriga partiers invandringspolitik i en mer restriktiv riktning, visar den statsvetenskapliga forskningen. I drygt två år framstod Sverige som ett undantag från detta. Här ledde framgångarna för Sverigedemokraterna tvärtom till en kraftsamling kring en liberal migrationspolitik genom samarbetet mellan regeringen och Miljöpartiet.
Migrationsminister Tobias Billströms (M) uttalande i Agenda om att väljarna vill se en minskning av antalet asylsökande och anhöriginvandrare signalerar därför en tydlig kursomläggning. Krav på minskad invandring har visserligen ventilerats tidigare inom M, men Fredrik Reinfeldt, som har en stark personlig övertygelse om värdet av en liberal invandringspolitik, har alltid hållit emot.
Men något har förändrats. Det handlar både om Sverigedemokraternas stigande opinionssiffror och om en allt öppnare kritik mot flyktinginvandring bland moderata kommunalråd – Fredrik Reinfeldts historiska maktbas i partiet.
Vi har under hösten sett hur SD:s problemformulering fått allt större genomslag i debatten. Billströms utspel om vikten av att minska flykting- och anhöriginvandringen kommer att förstärka trenden, och vi riskerar att få en dansk utveckling där invandringspolitiken blir den dominerande frågan i det politiska samtalet.
I Danmark ledde vänsterns rädsla för väljarflykt i kombination med de borgerligas makthunger till att främlingsfientliga Dansk Folkeparti tilläts definiera både den politiska debatten och invandringspolitiken.
Samma komponenter finns här. Moderaterna måste hitta strategier för att säkra makten, även om ett alliansparti trillar ur riksdagen, och Socialdemokraterna tappar väljare till SD.
Stefan Löfven var visserligen snabb med att ta avstånd från Billströms uttalande, men samtidigt uppmanande S-debattören Widar Andersson i Folkbladet partiet att ”lägga sin beröringsångest i invandringsfrågan åt sidan” och ”ta tag i SD:s utmaning”.
Precis som vinnaren i Danmark hette Dansk Folkeparti, skulle vinnaren på en sådan utveckling i Sverige sannolikt bli Sverigedemokraterna.
Invandringspolitiken har aldrig varit särskilt viktig för svenska väljare, den hamnar långt efter ekonomi, jobb och skola. Även om 41 procent av väljarna vill minska flyktingmottagandet har det aldrig haft någon större betydelse för valet av parti. Om M väljer att göra invandringsmotstånd till en av de stora frågorna kommer det sannolikt att förändras. Fler väljare kommer att se minskad invandring som en avgörande fråga och därmed SD som det självklara partivalet.
Det ställer krav på övriga partier att våga ta strid för den majoritet väljare som inte vill minska flyktinginvandringen.
Väljarna Tobias Billström lyssnat in får inte definiera politiken.