Dagligen ställs vi inför olika valmöjligheter, där vi måste ta ett beslut om vad vi ska välja. En ovanlig sort av val står just nu Motala kommun inför i och med det oväntat stora positiva överskott som redovisas för år 2012. Vad ska och kan kommunen göra med pengarna? Vad ska och kan kommunen inte göra med pengarna?
Först ska det konstateras att kommuner enligt svensk lag över tid inte får gå med förlust, oavsett hur mycket pengar som eventuellt finns i kassakistan. Av olika skäl kan en kommun redovisa negativt resultat under ett eller ett par år, men mer än så tolereras inte. Detta är innebörden av det så kallade balanskravet.
Utöver detta har kommuner i allmänhet ett överskottsmål, som stakar ut den ekonomiska riktningen över sikt. Det är ett frivilligt åtagande, men för att på sikt kunna investera i, underhålla och utveckla kommunen behövs ett ekonomiskt överskott. De exakta siffrorna kan variera, men ett överskott i storleksordningen två procent får sägas vara vanligt.
I sammanhanget är det värt att konstatera att uppdraget att konstruera en budget inför framtida verksamhetsår är mycket viktigt. Det är dessutom en utomordentligt svår uppgift för de tjänstemän och politiker som är inblandade. Det är enormt många olika faktorer som ska tas hänsyn till och enormt många oförutsedda händelser som kan hjälpa eller stjälpa ekonomin.
För Motalas del är utfallet för år 2012 positivt och överskottet ligger i storleksordningen 77 miljoner kronor. Det är ett oväntat stort överskott och beror till största delen på att försäkringspremier som tidigare har betalats av kommunen nu har återbetalats. Det kan se väldigt bra ut på pappret, men det både politiker och övriga invånare måste inse är att det är ett engångsbelopp.
Nu har politikerna i Motala ett val att göra. Hur ska pengarna fördelas och användas? ”Lägg pengarna på skolan” är lätt att ropa, men att förstora budgetramar är inte att tänka på, eftersom det just är engångsbelopp som har tillkommit. I stället är det punktinsatser och investeringar av engångskaraktär som är mest intressanta att diskutera. Det är numera också tillåtet att ”skjuta fram” en del av vinsten för användning under senare år.
Det som förefaller uppenbart att satsa mer på i Motalas fall är att med punktinsatser höja standarden på vägar och fastigheter. Det ger bättre underlag för lägre löpande kostnader och mildrar det förfall som åtminstone delvis har fått råda under senare år.
Det är också tänkbart att satsa på att rusta upp simhallen eller att bygga en hall för bandy, men detta medför också ökade löpande kostnader som det måste finnas utrymme för i framtida budgetar.
Det är viktigt att var och en i kommunen tar sig en funderare. Vad skulle just du göra med de 77 miljoner som Motalas överskott uppgick till år 2012?