Värt att veta inför poolbygget

Höga driftkostnader och mycket arbete, så kan det ibland låta när villapooler kommer på tal. Idag kostar det ca: 3 000 kronor att värma en normalstor pool under en säsong – och med moderna tillbehör minskar behovet av underhållsarbete drastiskt.

Foto: Folkpool

Native2021-03-19 07:30
Detta är ett annonssamarbete.

Funderar du på att skaffa en egen pool kan det vara klokt att börja med att ta reda på vilka förutsättningar och eventuella hinder som föreligger. Mikael Nordén, som driver Folkpools butik i Norrköping, rätar ut frågetecknen.

Hur vet jag vilken pool som passar mig?
– Det vet du inte förrän vi gjort ett hembesök. Vilken pool som är lämpligast beror framför allt på hur tomten ser ut och vilka som kommer att nyttja poolen.

Hur mycket behöver jag själv göra?
– Egentligen ingenting – annat än att bestämma storlek och placering, förstås. Vi tar alla kontakter kring grävning etcetera. Däremot när poolen är klar, då tar ju ofta ett altanbygge vid, eller stensättning. Sådant jobbar inte vi med.

Kan den händige ändå spara några slantar genom att göra delar av jobbet själv?
– Absolut. När vi offererar montaget så är det specificerat i punktform. Vi redogör för vad man som kund kan göra själv och vad vi anser är bra om det utförs av oss. När det kommer till valet av pool så är det också avhängigt hur kunden tänker sig den kringliggande miljön. En plåtpool kan du till exempelvis inte fästa altanstommar i.

Materialvalen, kan du ge en kort redogörelse?
– Javisst. Den starkaste poolstommen är den i trä. De behöver ingen gjuten betongplatta och de kan grävas ner eller stå ovan mark.
Frigolitpooler byggs på gjuten platta. På grund av det betong- och armeringsarbete som krävs blir kostnaden för en frigolitpool högre än för en träkonstruktion. Frigolitpooler kan anläggas ovan jord eller grävas ner och de är särskilt lämpliga att gjuta in.
Glasfiberpooler är en dyrare produkt, men kostar samtidigt mindre att få på plats. Eftersom glasfiberpoolen ”flyter som en båt” är den inte ett alternativ på tomter där grundvattnet är högt. På en sådan plats skulle poolen kunna tryckas upp ur jorden. Glasfiberpoolerna är i allmänhet mer formgivna, med mer arbetade insteg och så vidare. Glasfiberpoolerna vi har i vårt sortiment är armerade, isolerade och anpassade för nordiska klimat.

Kan man få ROT-avdrag för ett poolbygge?
– Nej, tyvärr.

Behövs bygglov?
– Nej, men man bör göra det om man planerar en pool ovan mark. Och då på grund av altanhöjden.

Vad kostar det att bli med pool då, på ett ungefär?
– En bra tumregel är att totalkostnaden ofta landar i närheten av det dubbla mot vad själva poolen kostar.

Kan en befintlig luft/vatten-värmepump nyttjas också till poolen?
– Det kan den, men att ansluta den kostar ofta mer än att köpa en separat pump.
Vad gäller just driftkostnader så tror många att uppvärmningen är väldigt dyr.
Fakta är att en normalstor pool värms upp för ca: 3 000 kr per säsong.

Vad är extra hett i poolvärlden nu?
– Pooldukar som inte är blå, platsbyggda gaveltrappor och pooltak, skulle jag säga.

Hur mycket arbete är det med att ha pool då?
– Väldigt lite, faktiskt. Med ett modernt pooltak och en städrobot har du mindre jobb med poolen än med gräsytan du hade där innan. Ägna dig du åt att bada i stället!

Om Folkpool

Folkpool Norrköping
Lindövägen 47
Tel: 011-10 19 05
E-post: info@folkpoolnorrkoping.se

Folkpool är Sveriges största leverantör av swimmingpooler och spabad.
Vi har sålt drygt 17 000 pooler och 12 000 spabad sedan 1968. Läs mer på www.folkpool.se

Karta: Folkpool Norrköping - Pool & Spabad
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på MVT.