Trots att Malin Selkäläs företag Älvan Trädgårdsmästeri har funnits i mindre än ett år så har trädgårdsmästaren fullt upp.
– Otroligt roligt att det har trummat på så bra. Jag känner verkligen att jag har hittat rätt yrke, det passar mig utmärkt.
Hon har bott i den gråa villan i Älvan i åtta år tillsammans med maken och deras två söner. Tidigare arbetade Malin som högstadielärare.
– Efter att ha drabbats av utmattningssyndrom bestämde jag mig 2021 för att studera till trädgårdsmästare. Jag hade haft planer på det i flera år och hittade en perfekt utbildning på semidistans i Nynäshamn.
Genom att bli sin egen såg Malin chansen att driva ett kundnära företag.
– Jag ser stora fördelar med att ha direktkontakt med kunderna. Det är mig de pratar med, det är jag som kommer till deras trädgård och gör allt jobb. Att anställa är inte aktuellt, då riskerar det att bli mer fokus på planering än att jobba. Jag vill styra tiden så det passar mig och familjen utan att behöva anpassa mig till anställda.
I utbildningen fanns en kurs i entreprenörskap och försäljning, efter den startade Malin upp företaget som hon också kunde ha sin praktik genom.
– Ett väldigt bra upplägg som gjorde det smidigt och enkelt att komma igång.
Kommer du ihåg ditt första kunduppdrag?
– Absolut, det var en trädgårdsrådgivning utanför Österstad där man ville anlägga en köksträdgård. Jag kommer ihåg hur spännande det var med första kundjobbet och nu har vi även börjat med själva anläggningen efter att design- och planeringsarbetet är klart.
Malin berättar att hon gillar att ha naturen i fokus när hon inreder trädgårdar.
– Självklart är det upp till kunden att bestämma hur man vill ha det, men för mig är det av största vikt att tänka på den biologiska mångfalden och designa trädgårdar för naturen.
Ge ett exempel?
– Att använda sig av det som redan finns i trädgården. Man bör tänka mer på att plantera blommor som ger pollen och nektar till insekterna. Helst inga sterila blommor för de gör ingen nytta för pollinerarna, även om de är vackra.
Hon tycker också att man kan anlägga med begagnade plattor eller stenar.
– Man ska inte behöva känna att allt måste se prydligt ut hela tiden. Man kan ha stockar eller pinnar som avgränsning, det finns massor med skräp som man kan använda i sin trädgård, säger Malin och skrattar.
Familjens höns pickar runt i hönsgården och två kaniner vilar i skuggan.
– Ett till bra exempel, kaninerna får färska äpplegrenar som de skalar av och kvar blir vita fina pinnar som jag sen kan flisa, de blir fina att anlägga med. Kaninens spillning blir till gödsel.
Har du tips på vad man kan göra i trädgården när hösten närmar sig?
– Lägg tid på att planera din trädgård. Hösten är en bra tid att anlägga nya ytor, både för blomrabatter och odlingsbäddar. Då är de klara att använda när våren kommer. Man kan använda löv och gräsklipp till att göra odlingsbäddar. Att lägga löv och gräsklipp som täck på rabatter är också ett bra sätt att förhindra att ogräs kommer upp.
Vad händer närmaste tiden?
– Jag har nyligen gått en liekurs för att kunna erbjuda lieslåtter till kunder nästa säsong. Jobba framåt med företaget. Det vore kul att anordna öppen trädgård hemma och visa idéer i sin egen trädgård och ha olika workshops. Jag har börjat förbereda mig för lågsäsong och samlar på mig designuppdrag att rita när trädgårdarna vilar.