Länsstyrelsen har tagit hand om fyra valpar, en tvåårig grand danois-tik och två äldre collietikar. Valparna är en korsning mellan grand danois och canecorso.

– Valparna var i dåligt skick när de kom till hundstallet och den första veterinären som tittade på dem var inte säker på att de skulle överleva. Men de har genomgått en metamorfos. Mat, omvårdnad och värme gör jättemycket – de är jättefina nu, berättar länsveterinär Helen Haaranen-Loor.

Valpar är lätta att sälja. Vuxna hundar kan vara svårare, särskilt om de behöver någon form av veterinärbehandling.

Artikelbild

Collietikarna är syskon, sju och nio år gamla.

– Men det finns de som inte vill ha en unghund utan hellre tar hand om en äldre. Vi är jätteglada när folk vill hjälpa oss att placera om hundar. Det är mycket bättre än att de åker till Rumänien och hämtar gatuhundar som kommer hit med sjukdomar, säger hon.

Att länsstyrelsen tar hand om och omplacerar omhändertagna djur är ganska nytt. Fram till 1 juni i fjol var det polisen som skötte den sysslan.

– Vi har upphandlat kattstall, hundskötare och så vidare som tar hand om djuren medan vi letar efter nya ägare. Sedan vi tog över i juni har vi haft 31 omplaceringsärenden och det kan röra sig om flera djur i varje ärende. Allt från akvariefiskar till hästar och kor, berättar Helen Haaranen-Loor.

Oftast är bakgrunden att djurägaren har avlidit, blivit dement eller hamnat på sjukhus och därför inte kan ta hand om djuren längre. Ibland handlar det om att djuren vanvårdats.

Artikelbild

Grand danois-tiken har ögonproblem och behöver veterinärvård.

– Det är tuffa beslut att fatta. Ofta ligger det personliga tragedier bakom. Ibland är det ju så att ägarna väldigt gärna vill ha tillbaka sina djur, men vi bedömer att det inte går.

Några gånger är djuren i så dåligt skick att de måste avlivas på plats.

Artikelbild

| "Det är mycket bättre att ta hand om omplaceringshundar än att hämta gatuhundar från andra länder", tycker länsveterinär Helen Haaranen-Loor.

– Men har djuren bara chansen att leva några år till och ha det bra försöker vi hitta nya hem till dem. Och hittills har vi lyckats varje gång. Oftast kan vi sälja dem, ibland får vi skänka bort dem, berättar Helen Haaranen-Loor.

Den som vill ta hand om ett omhändertaget djur kontrolleras mot registret över djurskyddsärenden och får berätta om sig själva, allt för att undvika oseriösa köpare.

Artikelbild

Valparna är en korsning mellan grand danois och cane corso.

Valparna som är aktuella nu kostar runt 4 000 kronor styck, medan det för de äldre hundarna handlar om en mer symbolisk summa. Mer information om hundarna finns här.