Arbetslösheten i länet minskar något

Arbetslösheten i länet minskar, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Dock beräknas den stiga igen då trenden i riket slår igenom.

Arbetslösheten i riket fortsätter att öka men ännu inte här.

Arbetslösheten i riket fortsätter att öka men ännu inte här.

Foto: Jessica Gow / TT

Östergötland2019-09-14 20:00

I slutet av augusti var arbetslöshetsnivån i landet 7,0 procent, vilket är en ökning med 0,1 procent jämfört med förra året, visar Arbetsförmedlingens sammanställning. I Östergötland är arbetslösheten något högre: 7,7 procent. Här har dock arbetslösheten minskat något i jämförelse med förra året – med 0,2 procent.

– Arbetslösheten har alltid varit högre i Östergötland och tidigare har skillnaden också varit större och vi har haft betydligt högre arbetslöshet här än i riket, säger Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef i Östergötland.

– Men de senaste två-tre åren har arbetslösheten minskat mycket i Östergötland jämförelse med riket, det beror bland annat på en bra arbetsmarknad här.

Högst arbetslöshet i länet har Norrköping, där den ligger på 10,3 procent (en minskning med 0,5 procent mot förra året). Lägst arbetslöshet i länet har Ydre där arbetslösheten ligger på 3,7 procent. Men även om arbetslösheten i länet minskat något, beräknas den öka framöver. Det beror på ett osäkert läge i världen som påverkar marknaden, förklarar Inger Schroeder. 

– I Östergötland ligger vi lite efter och utvecklingen i riket brukar ge utslag här lite senare. Vi tror därför att arbetslösheten kommer öka lite grann under hösten och våren.

Nytt i prognosen är att det nu är ungefär lika hög arbetslöshet för kvinnor som för män. Tidigare har män haft den högsta arbetslösheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!