Hemma hos Britt-Inger är intresset påtagligt. Barbara Millicent Roberts, Barbie, har intagit villan i östra Sörmland. Britt-Inger är en samlare av rang. Hundratals Barbiedockor från 1960-talet och tidigt 1970-tal finns i hennes ägor. För det är just dockor från den tiden som hon samlar på.
– Barbie speglar sin samtid, säger Britt-Inger och visar upp dockor från årtiondena.
Det finns en lekfullhet i Britt-Ingers samlingar. I vitrinskåpen längst väggarna är scenarion uppbyggda. Dockor står samlade efter teman, stil och årtal. I ett av skåpen kan man följa Barbiedockor i fyra uppställda scener genom en dag. I ett annat är hon redo att gifta sig.
Det är mörkt i rummen där samlingarna står. Dockorna är ljuskänsliga, och vissa visar tecken på åldrande när plasten har börjat skifta färg.
För Britt-Inger har dockan varit med henne sedan barnsben. Hon minns väl sin första Barbie som hon fick 1964, men dessvärre finns den inte kvar till att vara en del av hennes samling.
– Nu för tiden får barn hur många dockor som helst. På min tid fick man en docka, och nya kläder vid speciella tillfällen.
När Barbie först lanserades var det en helt ny typ av leksak. Tidigare hade barn främst lekt med dockor som var barn, där de själva intog rollen som förälder. Men Barbie ändrade på leken. Hon är en vuxen docka som kan iklä sig olika yrken och röra sig i de rum där vuxna befinner sig.
Britt-Inger för in samtalet på den kritik som Barbie fått genom åren. Bland annat har det handlat om hur dockans utseende kan påverka ideal för kvinnor.
– I ärlighetens namn, det är en leksak. Jag tycker man bortser från att Barbie står för att flickor kan växa upp och bli vad de vill.
Det nyfunna intresset för Barbie fick Britt-Inger i början av 1990-talet, då hon besökte en utställning om Barbie på Leksaksmuseet i Stockholm.
– När jag såg utställningen var det som en spark i magen.
Från den stunden gjorde dockan från barndomen en återkomst i hennes liv.
– När jag fick ta i den första dockan och känna tyget från kläderna mellan fingrarna var det som om jag var tio år igen.
Bland de hundratals dockorna i samlingen lyser den färg som blivit synonymt förknippad med Barbie i nutid med sin frånvaro.
– På 1960-talet hade man inte rosa, och Barbie har alltid följt modet. Hon har aldrig varit en föregångare.
Under sommaren har både varumärket Barbie, som ägs av leksaksföretaget Mattel, och färgen rosa fått ett uppsving. Hon syns inte bara i butiker, utan även på vita duken.
Filmen "Barbie" av regissören Greta Gerwig med Margot Robbie i rollen som den världskända dockan, har blivit sommarens storfilm på bio. Britt-Inger var på galapremiären i Stockholm. Men känslorna om filmen är blandade.
– Jag vet inte vad jag tyckte, den var rolig på sätt och vis. Men jag hade inga större förväntningar.
Drygt 30 år efter att Britt-Inger såg utställningen om Barbie ska hennes dockor flytta in på museum. I höst kan besökare få ta en titt in i Barbiehistorien genom Britt-Ingers samling på Sörmlands museums utställning "Dockan med stort B".
Men hon vill hon inte avslöja vad hon kommer att visa upp.
– Det får bli en överraskning. Man får gå dit och se delar av min samling.
Fotnot: Britt-Inger får medverka utan efternamn av säkerhetsskäl, då privata samlingar kan vara stöldbegärliga.