Betyg: 3

T-Bear & The Dukes, Motala Jazz & Blues på Sjöbris

6 maj

Som sista akt ur Motala jazz- & bluesklubbs vårschema besökte värmlänningarna i bluesbandet T-Bear & The Dukes scenen på Sjöbris för att bjuda på en spelning innehållande tvättäkta blues i dess allra ädlaste form.

Bandet spelade i ett enormt högt tempo redan inledningsvis och inte ens en minut av spelningen hade hunnit avverkas innan bandets sångare och frontman Torbjörn Solberg lämnade sin plats på scenen för att istället ge sig ut i direkt närkontakt med publiken. Detta tilltag fick publiken på strålande humör och slog egentligen an tonen för hela kvällen.

Det råder inga som helst tvivel om att de alla är skickliga musiker. Torbjörn Solberg har en enormt stark röst – den kan närmast välta träd – och låter även som att den har badat i tvål innan spelningen. Det låter rent och fläckfritt. Jag vill även ge credit till Emil Wachenfeldt som spelade orgel på ett framträdande och imponerande vis.

Deras material är till allra största del egenskrivet. Några låtar att lägga extra märke till var "Church Blues" och "Ice Machine" som innehöll det mesta man kan önska sig ur en bra blueslåt. De bjöd även på ett stycke som de valde att kalla "Sveriges tystaste låt" med uppmaningen att alla i publiken skulle sätta sig några decimeter från scenen och lyssna noggrant. Så kan man också levandegöra ett gig.

Spelningen innehåller få överraskningsmoment rent musikaliskt. Men så är det kanske inte heller just några oväntade ögonblick man vill ha vid en spelning likt denna. Däremot hade de som ville se ett stycke brännande, genuin och väloljad blues kommit helt rätt.