– Vi ser en styrka i att arbeta tillsammans och alla i föreningen har egentligen samma mål, att få näringslivet i Borensberg att blomstra, säger Maria Kobli, styrelseledarmot i Borensbergs handels och turism.
I föreningen finns 13 företag representerade, noterbart är att 12 av dem drivs av kvinnor. Glasbruket, som ägs av Emma Hultberg och Helen Hulterström, är ett av företagen. För sjätte säsongen bedriver de vandrarhem och café på en halvö mellan Göta kanal och strömmen.
– Vi ser fram emot en säsong helt utan restriktioner och det trillar in bokningar hela tiden, det känns otroligt skönt. När cykelveckan nyligen var hade vi fullbokat långt i förväg. Det ger en stärkande känsla efter pandemin, säger Emma.
Båda ägarna hyllar Borensbergsborna.
– De har ställt upp enormt bra under pandemin och alla är så positiva när vi öppnar upp för säsongen, säger Helen.
Ägarna berättar att det var extra skönt att ha handels- och turismföreningen att bolla idéer med under de två tuffa åren som varit.
– Nätverket ger en känsla av att ha fler kollegor på jobbet, stämningen är bra och alla hjälper alla, säger Emma.
Blir det aldrig en känsla av konkurrens under era möten?
– Nej, verkligen inte. Det är så nära till alla företag och butiker i Borensberg så det bästa vi kan göra är att arbeta tillsammans. Det har visat sig fungera utmärkt, ingen här har behövt lägga ner sin verksamhet.
Vad ser ni för utmaningar framöver?
– Vi påverkades av pandemin och nu känner vi av ett krig som påverkar matpriserna. Vi kan säga att vår bransch har drabbats rätt hårt. Men vi väljer att se framåt och vår framtidsförhoppning är att kunna förlänga säsongen som just nu är från april till september.
I Blomsterbutiken Blomstertid har ägaren Alexandra Damberg precis kommit tillbaka från morgonrundan med utkörning av blombud.
– Det är mycket att göra nu fram till midsommar, så dagarna blir lätt lite stressiga, säger Alexandra med ett skratt.
Hon tog över butiken 2016 efter att ha jobbat inom branschen i Norrköping.
Vad ser du som största skillnaden att jobba på en mindre ort?
– Den genuina omtanke människor faktiskt visar oss butiker och en förståelsen för att butiker försvinner om inte ortsbor handlar lokalt. Blommor säljs på många olika ställen nu, som i matbutiker och byggvaruhus, så konkurrensen är hög.
Vad ser du för utvecklingspotential för din butik?
– Det vore väldigt kul att kunna ha ett mindre fik. Sen börjar den här lokalen bli i minsta laget för oss.
Inrednings-, hantverks- och presentbutiken Sofia & Maria drivs av möbeltapetseraren Sofia Fackler och keramikern Maria Selin. De ser just nu en annan utveckling efter pandemin.
– Det gick bättre under pandemin än vad det gör just nu, säger Sofia.
Vad tror du det beror på?
– Människor kanske väljer att åka till större städer eller så håller man mer i sina pengar efter att kriget bröt ut. Många har fått högre utgifter.
Vad ser ni för behov i Borensberg näringsliv?
– Exempelvis behövs det mer parkeringsplatser och det vore kanon med en mer central husbils- och husvagnsparkering. Sen skulle det vara bra med mer kommunalt stöd och engagemang, säger Maria.
– Ett förslag som skulle locka fler människor att handla här, är om de stora kanalbåtarna som kommer har längre paus i hamnen. Då skulle passagerare hinna gå över broarna och titta på utbudet, säger Sofia.