Kvarteren skulle breda ut sig strax öster om Borensbergs befintliga bebyggelse, längs med Trädgårdstorpsvägen, mellan träd och bäckar och snår. En trädgårdsstad som skulle kallas Trädgårdsbacken. Niklas Paulsson är vd för företaget Place Architecture Cities Environment (PACE) som ansökt om att få bygga upp till 70 bostäder i form av radhus, parhus och små villor.
– Som en fortsättning på den gamla fina villastaden i Borensberg. Där liksom barnen springer på gatorna och spelar hockey eller fotboll och sådär. Det är små, små, smala gator. Det behöver inte vara stora trädgårdar eller så utan det är mera att folk känner varandra på gatan liksom.
Barnfamiljer är de första Paulsson nämner när vi frågar om målgrupp. Han säger också:
– Det finns en efterfrågan nu, bland annat folk från Linköping som vill bo lite mindre. Få den här småstadsmiljön. Och försvaret växer ju i Kvarn.
Hur mycket kommer bostäderna att kosta?
– Ja, det är helt omöjligt att säga. Det är alldeles för tidigt, svarar Paulsson.
Motala kommun är positiv till planerna, men markägaren, Sveaskog, behöver också gå med på att sälja marken.
– Vi hoppas att vi får klartecken att vi kan ta över en bit mark under våren. Sen kan vi sätta igång ganska omgående med fågelinventering. Det bör man göra under senvåren.
Paulsson är hoppfull men tar inte affären för given.
– Risken finns ju att Sveaskog säger nej bara. Så att då faller hela projektet.
Om PACE får ta över marken räknar de med cirka två år till detaljplanearbete och sedan minst ett år till av bygge innan första inflytt.
Vilka utmaningar ser ni med att bygga här?
– En utmaning är att det är en sån fin naturmiljö. Där måste man verkligen vara försiktig.
Paulsson vurmar för att bevara platsens djur och växtliv, vilket han menar att konceptet trädgårdsstad möjliggör.
– Det är en tråkig sak när nya områden byggs generellt i hela Sverige. Folk tar bort alla träd bara för att det ska vara enkelt att bygga gator och vägar och hus. Då förlorar man ju hela platsens själ.
I företagets ansökan har de dock skissat upp hus där det enligt översiktsplanen ska vara en spridningskorridor, ett skyddat område som djur och växter kan använda för att ta sig mellan olika större naturområden.
– Vi har bara gjort en skiss. Och det visade sig efteråt att delar av den här skissen där vi lagt några hus är det en skyddad biotop. Men den här skissen är bara en första. Och i den skissen så är det liksom gröna vägar för djurliv och sådär, förklarar Paulsson.
Hur går det ihop att bygga runt naturen om ni ska bygga där det idag är skog?
– Det är ingen produktiv skog utan det är väldigt mycket småträd blandat med stora fina träd. Vi behåller så mycket som möjligt av de stora träden och tar bort allt sly. Det är väldigt mycket klippor och sten också. Det blir ett par små gator och vi får dra dem och anpassa efter naturen, i stället för att spränga och plöja.
Hur säkerställer ni att den biologiska mångfalden bevaras om ni tar bort allt sly och endast har kvar de stora träden?
– Jo, vi samarbetar med landskapsarkitekter och vi lovar att den biologiska mångfalden är bättre när vi är klara än det var innan.
Vi har kontaktat Sveaskog för en kommentar. De svarar via e-post "Vi kommenterar inte eventuella fastighetsförsäljningar".