– Jag upplever att en stor del människor ställt in sitt liv på att leva med olika symtom och inte lever med den kvalitet de egentligen skulle vilja, säger Josefina Grunditz, ägare till företaget Kroppskoden som startade i mars förra året.
Vi möts i hennes villa i Borensberg, där hon har sin mottagning på nedervåningen. I det gröna rummet med trädekorationer som inslag står en massagebänk och två fåtöljer.
– Alla behandlingar startar med ett samtal så att jag kan få en tydlig bild av vad kunden har för behov och symtom.
Redan som 12-åring visste hon att det var barnmorska hon ville bli.
–Mitt första mål var att bistå kvinnor i barnafödandet. Jag ville vara med när ett nytt liv tar sitt första andetag. Under åren har mitt fokus skiftat, kvinnohälsa är hela livet. Kvinnokroppen kan vara komplex och varje ålder kan ha en ny utmaning.
Som exempelvis?
– Allt från när man får sin första menstruation, till PMS, förlossning och klimakteriet. Det är många som söker vård för olika symtom kopplade till de här sakerna. Vården är hårt pressad och jag vill erbjuda en möjlighet till snabbare hjälp och vill att det här ska vara en mottagning för kvinnor i alla åldrar.
Utmaningarna inom kvinnohälsa nu?
– Jag kan uppleva att ämnen inom kvinnohälsa ofta marginaliseras, förbises eller tystas ned.
Varför är det så och vad blir konsekvenserna av det?
– Kvinnohälsa har den senaste tiden fått mer uppmärksamhet både i samhället och inom medicin, det har blivit tydligt att det länge och ofta har varit nedprioriterat. Hälsoproblem och kroppsliga förändringar kläms in i en kategori och stigmatiseras. Det är något som hälften av människorna på jorden påverkas av under mer eller mindre hela sina liv. Det är många som bara tvingas gå med sina symtom när det finns bra hjälp att få. Frågan är mer varför det inte görs mer trots att forskning belyser dessa problem.
Vanligaste symtom kvinnor går med?
– Diffusa symtom som inte direkt kan kopplas till någon kategori. Exempelvis låg energinivå, huvudvärk, sömnsvårigheter, förändrad sexlust, svårighet att hitta balans och avslappning i livet och symtom som det är tabu att prata om.
För sju år sen drabbades Josefina av utmattningssyndrom.
– Det tog mig lång tid att kunna säga det i början, det var kopplat till någon sorts skam för mig. Nu kan jag se tillbaka på den tiden och tycka om mig själv. Den sjukdomen har lärt mig vad min kropp behöver för att må bra och vikten av att ta kroppens signaler på allvar.
I dag är hon legitimerad sjuksköterska, legitimerad barnmorska och utbildad kraniosakral terapeut. Kraniosakral terapi är en beröringsterapi.
– Terapeutens händer registrerar och bedömer hälsoproblem, låsningar eller begränsningar som hindrar kroppens läkning, säger hon.
Kan man se det som en behandling som inte har vetenskaplig bevisning som inom vården?
– Kraniosakral terapi är en internationellt känd behandlingsform i stora delar av världen och ger där även rätt till ersättning inom försäkringssystemet. I bland annat Schweiz är den erkänd och accepterad av hälso- och sjukvårdsmyndigheten, men i Sverige har vi inte nått dit än, säger Josefina och berättar att det var hennes egen sjukdom som fick henne att vilja jobba som kraniosakral terapeut.
Borensberg är en ganska liten by, tror du det finns kunder för den här sortens verksamhet här?
– Det tror jag absolut. Det är nog inte många människor idag som inte upplevt stress i livet. En del har det exempelvis på jobbet varje dag eller att bara få ihop livspusslet är en stress för många. Sen begränsas inte min mottagning till bara Borensberg, utan jag har kunder från andra städer med.