Lokala gårdsbutikens nyhet: Egentillverkad glass

Börslycke Gård i Borensberg som sedan tidigare har tillverkning av bland annat kolor, marmelad och kolasås kompletterar nu med egentillverkad glass. 

I verksamhetens kök tillverkas allt från kolor, marmelad och nu också glass. Här mätes rätt mängd socker upp inför tillverkningen.

I verksamhetens kök tillverkas allt från kolor, marmelad och nu också glass. Här mätes rätt mängd socker upp inför tillverkningen.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2025-05-23 18:00

– Vi har länge sneglat på att tillverka vår egna glass och caféet där vi tidigare sålt inköpt glass blev snabbt en betydande del av omsättningen. Med den bakgrunden och statistiken kände vi att det var dags att ta steget, säger Jesper Linde, ägare.

I butiken på Skänningevägen känner man doften av kolor som dagen innan kokats i det angränsande köket. 

– Till skillnad från kolor som ska vila i ett dygn innan man vet om koket blivit lyckat så är glasstillverkning betydligt mer direkt i resultat. Det tar sex minuter i maskinen och en smaksked senare vet man om det är hiss eller diss. 

Börslycke gård har numera även glasstillverkning i sitt kök på Skänningevägen.
Börslycke gård har numera även glasstillverkning i sitt kök på Skänningevägen.

Försäljningsansvarig Anna Törne plockar ur de åtta smaker som besökare helgen innan fick provsmaka gratis i utbyte mot betygsättning.

– Vi hade närmare 500 besökare på glasspremiären och sålde slut på all den glass vi hade hunnit producera i förpackning. Det var ett utmärkt sätt för oss att få direkt feedback på allt från smaker till konsistens och förslag på nya smaker, säger Anna Törne.

Anna Törne berättar att deras premiärdag gav närmare 500 besökare som fick provsmaka glass gratis i utbyte mot betygsättning.
Anna Törne berättar att deras premiärdag gav närmare 500 besökare som fick provsmaka glass gratis i utbyte mot betygsättning.

Blev det någon klar vinnare och förlorare när det kom till smakbetyg?

– Populärast var nog vaniljsmaken och den som var mest av en åsiktsdelare var nog ananas/kokos, säger Anna Törne. 

Anna Törne upplevde att vaniljglassen var bland de populäraste och smaken med ananas/kokos var den med mest delade åsikter om.
Anna Törne upplevde att vaniljglassen var bland de populäraste och smaken med ananas/kokos var den med mest delade åsikter om.

Tror ni att det finns en efterfråga på just egentillverkad glass på orten?

– Det vet vi ju inte riktigt. Men vi har sålt glass tidigare och har försäljningsstatistik från det, så den efterfrågan har vi koll på. Mathantverk är ju det vi brinner för här, så det rimmar rätt med att vi också tillverkar vår egna glass. Det får bli en utvärdering efter sommaren, säger Jesper Linde. 

– Att det är fler som har glassförsäljning på orten ser jag inte som ett problem. Jag tänker att ju fler som gör bra saker för orten kommer att gynna både ortsbor, turister och företagare. 

I verksamhetens kök tillverkas allt från kolor, marmelad och nu också glass. Här mätes rätt mängd socker upp inför tillverkningen.
I verksamhetens kök tillverkas allt från kolor, marmelad och nu också glass. Här mätes rätt mängd socker upp inför tillverkningen.

Går det att prismatcha er egentillverkade glass med fabrikstillverkad glass?

– Nej, det är omöjligt att prismatcha storskaligt tillverkad glass med hantverksmässigt tillverkad glass. Det ser vi inte som ett problem utan snarare tvärtom, att kunder blir mer intresserade då den är gjord på plats. 

Anna Törne skopar upp sin favoritsmak Amarena, en körsbärsglass med choklad. 

– Efter att vi började med den här glasstillverkning har jag fått en separat glassmage, det finns alltid plats för lite glass, säger hon och skrattar. 

Smaken Amarena, en körsbärsglass med choklad i är en av Annas favoriter.
Smaken Amarena, en körsbärsglass med choklad i är en av Annas favoriter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!