Under våren och sommaren har det rapporterats om flera fall av såväl inbrott som skadegörelser och stölder från Borensberg och via den slutna gruppen på Facebook, Grannsamverkan i Borensberg, har det märkts tydligt att det finns en frustration på orten. Även polisen har noterat en ökning av brott och de har därför avsatt flera utredare som jobbar parallellt med olika ärenden.
Tidningen berättade också i förra veckan om hur appen Coyards väckt intresse och att allt fler privatpersoner ansluter sig för att via den kunna informera andra om de drabbas av sjukdomsfall eller brott.
Till måndagens möte, som initierades av Borensbergsbon Katarina Ivarsson, kom drygt 150 personer. När sittplatserna tog slut tvingades besökarna stå eller sitta på golvet. Kommunpolis Josefin Arvidsson poängterade tidigt att medborgarnas roll spelar en stor roll när det gäller att försöka förhindra brott.
– Vi enskilda poliser kan inte lösa allt. För att komma framåt i utredningar måste vi hjälpas åt och inte bara få ett anonymt tips. Det håller inte i rätten. Våga stå för om ni sett något, sade hon.
Kollegan Christoffer Lindvall fortsatte att lämna handfasta tips. Bland annat upplyste han om att man som privatperson kan kontrollera misstänkta fordon genom att skicka sms till transportstyrelsen med registreringsnumret. Polisen, sade han, får ofta in tips på fordon som på olika sätt utmärker sig men sällan ett registreringsnummer. Att ringa 112 om man misstänker brott var en annan uppmaning.
– Och memorera hur folk ser ut, ta foto om möjligt. Undvik konfrontationer om situationen känns otrygg.
Christoffer Lindvall pratade också kort om rätten till envarsingripande av en person som begår brott, eller som är på flyende fot. Men för att få hålla kvar någon krävs att brottet har ett straffvärde som kan leda till fängelse.
Han gick också kort in på ämnet nödvärn men uppmanade Borensbergsborna att inte ta till några knytnävar "bara för att man är arg".
Flera besökare ville även ha svar på frågor, bland annat om den ökade narkotikaanvändningen på orten har en koppling till den ökade brottsligheten. Här svarade Lindvall att vissa brott begås av personer som måste försörja sitt missbruk. Andra inbrott som sker på orten lockar en annan kategori. Då kan det handla om mer erfarna gärningsmän. Inte minst sommartid, sade han, ökar brotten på många orter.
Diskussionerna uppehöll sig en längre stund kring ungdomsbrottsligheten och problematiken kring att ungdomar hänger intill ICA och även vid vårdcentralen. Frågor kom upp gällande droganvändning och vad polisen gör för att försöka komma tillrätta med problemen.
– Vi försöker komma åt dem som säljer och gör hembesök när vi får konkreta uppgifter, där är vi också beroende av era uppgifter. Prata med era ungdomar. Det finns en hel värld i telefonerna som många föräldrar inte känner till. Var nyfikna, sade Christoffer Lindvall.
Under kvällen diskuterades även möjligheten till nattvandringar och vikten av att ha en fritidsgård på orten där barn och ungdomar kan känna sig trygga.
Anders Björkman, med många års erfarenhet av fältarbete, beklagar de ekonomiska besparingarna som lett till att det inte längre finns några "fältare" kvar som kan jobba aktivt ute.
– Att satsa på att ta hand om ungdomar är väl investerade pengar, senare blir det mer kostsamt med droger och annat.