På måndagskvällen kom beskedet från Litauen att Turkiet släpper in Sverige i Nato. Efter över 200 år av alliansfrihet och sedan ett drygt år av ovisshet i frågan om svenskt Nato-medlemskap är överstelöjtnant Ola Sandberg, platschef i Kvarn, lättad, samtidigt som han väntar med ett eventuellt firande.
– Det har varit ett år av hattande fram och tillbaka, så det är tillfredsställande att det verkar vara i mål nu. Nu hoppas jag att resten är formalia, men det har varit en berg- och dalbana hittills så man har blivit luttrad. Men det kändes bra när beskedet kom, säger platschefen i Kvarn och lägger till apropå beskedets påverkan på Markstridsskolan:
– Det kommer innebära ett lugn i verksamheten, vi har varit i limbo i över ett år nu. En osäkerhet som nu försvinner. Men något firande blir det inte nu. Senare kan vi vänta oss en ceremoni och en hissad Nato-flagga i Kvarn för att visa att vi är en del av organisationen.
När vi pratade med Ola Sandberg i våras sa han då att det faktum att verksamheten i Kvarn kommer utökas de närmaste åren inte är kopplat till ett eventuellt Nato-inträde.
– Beslutet att försvarsmakten ska växa fattades redan 2020. Så den tillväxttrappan ligger och det innebär att verksamheten på Kvarn kommer utökas med fler värnpliktiga och fler kadetter, sa Ola Sandberg då.
Dagen efter det historiska beskedet har ingenting förändrats på den punkten.
– Inträdet kommer inte att rendera i mer utbildning här på Kvarn, säger Ola Sandberg nu och lägger samtidigt till:
– Det som däremot kommer ske när vi väl har gått med i Nato är mer samövning med andra länder och den typen av verksamhet kan ske på Kvarn. Vi måste ju öva med "Nato-kamrater" för att bli duktiga tillsammans.
Markstridsskolans strid i bebyggelse-anläggning är det som främst lockar internationella besökare.
– Redan idag utnyttjas vår anläggning av internationella gäster som vill öva och jag ser framför mig, utan att veta, att den verksamheten kommer utökas och intensifieras i och med Nato-inträdet.
Kommer detta ställa nya krav på Kvarn som militäranläggning?
– Vi har redan gäster som kommer hit och har rutiner för att kunna ta emot internationella styrkor som vill hit för övning, men blir det i större omfattning i och med inträdet så handlar det väl också om nya krav på infrastruktur, logistik och antal platser, säger Ola Sandberg.