En kall februaridag 1996 satte sig Per och Susanne i en skramlig bil utan värme för att åka från Gamla stan i Stockholm till Borghamn. Efter ett förvirrat samtal med säljaren, som sedan blev en god vän, visste de knappt vad som väntade.
– Jag hade ringt på annonsen och fattade ingenting. Jag kan inte svenska kartan, så när jag fick vägbeskrivningen så var jag tvungen att fråga, "men ligger det norr eller söder om Stockholm", skrattar Susanne.
Väl på plats visade det sig vara precis som de tänkt sig. Ett värdshus med plats för både restaurang och ett hem.
– Det var inte heller sönderrenoverat, utan allt fanns här helt orört. Även trädgården var perfekt.
Renoveringsbehovet gjorde att det dröjde ett år tills de var redo att öppna.
– Chocken när vi kom hit var att vi lämnade en liten krog som var knökfull och kom till en jättestor krog med lite folk.
Paret berättar om att många till en början ville ha den schnitzel som tidigare ägare haft på menyn.
– Den där schnitzeln plågade verkligen oss, säger Susanne.
– Men hade vi haft kvar schnitzeln hade vi haft fler gäster, säger Per och ler.
Har det lönat sig att strunta i den?
– Ja, nu har man ju fått laga precis den maten vi vill göra. Det har tagit lite tid att få hit folket som uppskattar maten men nu har vi fullt upp, säger Per.
Genom åren har intresset för mat och renovering av huset gått hand i hand. När de inte stått vid grytorna har det alltid funnits något att göra. Nu ligger huset ute till salu för 6,6 miljoner kronor.
Nu när ni ska sälja, vad har ni för förhoppningar om framtiden för huset?
– Vi förstår ju att det kommer ta tid att sälja detta. Men det vore verkligen högsta vinsten om det kom någon som inte bara tänker göra hamburgare, utan har något eget koncept. Men också om det är någon som vill upprätthålla huset efter all tid Per lagt ned på det.
Har ni något speciellt minne?
– Det finns en hel del, men en gång ställde tidsomställningen till det, skrattar Per och berättar hur Susanne gick runt i morgonrock med håret på ända och städade.
– Ibland hänger gästerna på låset, och plötsligt dyker några upp även fast det var en timme tills vi öppnade. Jag struntar i det och fortsätter. Men när de vägrar lämna öppnar jag dörren och undrar vad de vill, säger Susanne.
Det visar sig att personerna hade bokat bord och att värdshuset varit öppet i tio minuter.
– Då skämdes jag något oerhört och sprang upp och klädde på mig medan Per fick ta hand om dem.