Unga lantbrukare i Borghamn ser flera hot mot branschen

Höga bränslepriser är inte enda hotet för paret Mimmi Olsson och Mats Nilsson i Hageby, Borghamn. För snart ett år sedan tog de över driften av familjegården.

Mats Nilsson och Mimmi Olsson driver lantbruk i Hageby, Borghamn sedan snart ett år.

Mats Nilsson och Mimmi Olsson driver lantbruk i Hageby, Borghamn sedan snart ett år.

Foto: Rita Furbring

Borghamn2021-10-29 06:00

Mimmi är femte generationen som tillsammans med maken Mats nu driver svinproduktion och lantbruk där närmare 13 000 grisar passerar under ett år. Paret tog över vid årsskiftet 2020/2021.

– Det här är ingen dans på rosor. Det är ett väldigt stort ansvar att driva gård och lantbruk, men jag har alltid tyckt att det skulle vara kul att ta över. Jag har vuxit upp här på gården, säger Mimmi.

Mats är även involverad i ett skogsbruk i Kinda tillsammans med sin far, men hans dagliga arbete är hemma i Borghamn.

De ökade bränslepriset i landet oroar förstås paret, som många andra. Här ser Mats flera skäl till utvecklingen. 

– Reduktionsplikten som innebär att en viss procent av bränslet måste bestå av biobränslen, vilket det finns för lite av idag, världsmarknaden samt de höga bränsleskatterna.

undefined
Mats Nilsson och Mimmi Olsson driver lantbruk i Hageby, Borghamn sedan snart ett år.

Sedan ett drygt halvår ser paret även högre foderpriser. De påverkar verksamheten och dess växtodling på cirka 200 hektar som främst används som foder till djuren. Paret menar att även om omkostnaderna stiger får de inte mer betalt för sina grisar när de säljs. Priserna sätts av slakteriet och efterfrågan styrs av konsumenterna.

Mimmi tror att det finns risk att vissa lantbruk kan komma att lägga ner på sikt, om de inte får mer betalt för sin produktion.

– Man ser med allvar på situationen, det handlar om att vi ska överleva.

Mats säger samtidigt att han tycker att det är märkligt att ett land som Sverige, som är bland de mest miljövänliga i världen, ska ha så höga kostnader. Där nämner han elen och foderpriserna som de tyngsta posterna för egen del.

Han är också orolig över utvecklingen när det gäller konstgödsel då produktionen upphört i Europa på grund av för höga gaspriser.

undefined
"Vi måste kunna få betalt för det vi tar fram", säger Mimmi Olsson.

Samtidigt säger paret att de inte är emot nya, klimatsmarta och hållbara alternativ. Frågan är bara vem som ska bära kostnaderna?

– Den enskilde lantbrukaren kan inte det, säger Mats.

– Vi måste kunna få betalt för det vi tar fram och om vi inte får med oss konsumenterna i det här blir det tufft, säger Mimmi.

Trots situationen som råder nu, trivs paret i sin nya verksamhet och hoppas och tror på en positiv utveckling i framtiden.

Mimmi nämner även det ansvar hon och maken har för att företaget ska kunna bära sin produktion hela vägen, samt ansvaret gentemot kunderna.

– De ska kunna lita på att vi föder upp djur med värdighet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!