Mat pÄ rÀtt plats

Var smakar maten bÀst? Det Àr en fundering efter helgens vÀnbesök, dÀr vi valde att bjuda pÄ nÄgot riktigt, riktigt gott till lunch.

Foto: Fotograf saknas!

Bostadskrönikan2019-02-02 12:55

Jag Ă€r mycket road av matlagning. Det Ă€r en gemensam kĂ€lla till glĂ€dje i min slĂ€kt. Allra bĂ€st Ă€r nĂ€r vi gĂ„r pĂ„ matjakt tillsammans, hittar nĂ„got intressant och stirrar pĂ„ varandra med ett unisont: ”Vad kan vi göra av det hĂ€r?”

Minnen frÄn resor dyker upp; superheta chilifrukter pÄ marknad i Italien, dÀr försÀljaren varnade för att gnugga i ögonen nÀr man tagit i dem. Nya kunskaper om alla sorters apelsiner i sÀsong, upplevelsen nÀr karljohansvamp hanteras som juveler i ett marknadsstÄnd, vilken pasta som passar bÀst till vilken sÄs. Det finns mycket roligt att lÀra nÀr man Àr ute och rör pÄ sig.

Vi tar till oss och njuter av nya rÀtter. Samtidigt funderar jag pÄ hur en nyanlÀnd eller besökare i Sverige kan ta del av och uppskatta de traditioner som hör till vÄra breddgrader. Vad Àter vi sjÀlva av gammaldags svensk mat?

Jag kan bli lite deprimerad ibland nĂ€r vi letar restaurang och bara hittar hippa hamburgare. Är det sĂ„ att vi vĂ€ljer bort den ”trĂ„kiga” svenska maten? I stĂ€llet för Ă€rtsoppa, kroppkakor, levergryta vill vi bara ha pizza och kycklingwok. Vem ska dĂ„ föra alla goda rĂ€tter vidare?

Jag har lÀnge testat en idé om att maten blir godast om den passar i miljön dÀr den Àts. NÀr vi Àr pÄ lantstÀllet fokuserar jag pÄ gammaldags mat. Det blir hemkokt Àrtsoppa, kÄlpudding, kokt lax med skarpsÄs, pannbiff med lök. Det Àr klart att vi Àter pasta och hÀmtpizza ibland ocksÄ, men inte enbart. NÄgon gÄng varje helg lagar jag mat efter inspiration frÄn förr. Isterband med dillstuvad potatis, nÀsselsoppa, kalops. Ojojoj, det vattnar sig i munnen av bara tanken.

En bok om husmanskost som jag hittade pĂ„ bokrea för nĂ„got Ă„r sedan Ă€r en guldgruva. Jag lagar mig genom den och hĂ„ller med om varje uppskattande ord frĂ„n författaren om rĂ€tterna som dansar fram över sidorna. ”Det Ă€r nĂ„gonting som gör att det inte gĂ„r att vĂ€rja sig mot hasselbackspotatis”, skriver Stefan Ekengren. InstĂ€mmer, tĂ€nker jag och vĂ€ljer att förgylla söndagens skinkstek och persiljesĂ„s med just den potatisrĂ€tten. Det blir fantastiskt.

Det Àr bÄde matkultur och historik pÄ tallriken. MÄlet Àr att billig och nÀrproducerad mat inte glöms bort utan kan leva kvar och glÀdja fler gommar och magar.

Vad vi bjöd vÄra gÀster pÄ i lördags? Bara det allra bÀsta: raggmunk med lingon och knaperstekt flÀsk, förstÄs.

Lena Grape Lilliehorn Ă€r journalist i Öst Media.Fotnot: Stefan Ekengren, Husman (2016). Natur & Kultur, Stockholm.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!