Det var en huvudledning i centrala Boxholm som av okänd anledning gick sönder alldeles intill Svartån sent på onsdagskvällen. Eftersom vattnet rann rakt ut i ån dröjde det till halv åttatiden på torsdagsmorgonen tills man kunde lokalisera stället.

– Hade det bubblat upp i marken hade det gått lättare. Vi sökte hela natten, försäkrar Fredrik Noaksson, vd på AB Boxholmsteknik, bolaget som sköter VA-driften åt kommunen.

LÄS MER: "Väldigt dålig information"

Strax efter åtta på morgonen är det lång kö till tankbilen från Ödeshögs räddningstjänst. Den står parkerad utanför Ica och Johan Johansson fyller på folks pet-flaskor, dunkar och hinkar. Stämningen är lugn, men det finns viss irritation.

– Vi har väntat i tre kvart. Vad har kommunen för beredskap? Vi märkte att det var dåligt med vatten redan före elva igår kväll, säger Lars Nykvist som har en tom femlitersdunk i handen.

Kön delar upp sig när det kommer ännu en kommunbil med en vattentank på släpvagnen.

I kön står också Mats Johansson och Stefan Wilhelmsson från äldreboendet Bjursdalen. De har två jättedunkar med sig. De får snällt vänta på sin tur innan de kan köra tillbaka till boendet.

Artikelbild

| Klockan är strax efter åtta på torsdagsmorgonen. Kön till vattenbilen på torget i Boxholm är lång.

Där är det alls inte någon panikstämning där. Enhetschefen Kerstin Säberg ser lugn ut.

– Vi väntar på direktiv. För varje timme ökar ju problemen, men det har fungerat, säger hon.

Artikelbild

| Stor vattenläcka i Boxholm. Lars Nykvist (i mitten) har fått vänta länge på att få sina flaskor påfyllda och är kritisk till Boxholms krisberedskap.

Frukosten klarades av med mjölk och yoghurt. Kaffe kunde man koka även om det inte blev som vanligt. Man fick ta av vatten som satts in i tillbringare i kylen dagen innan. Till och med kaffe fanns det kvar som kunde värmas på. Det stora problemet var förstås toaletterna.

Det var just de sanitära olägenheterna som fick kommunen att besluta om att stänga Stenbocksskolan och flera förskolor. Ett grupp-SMS gick ut till alla föräldrar med barn på skola och dagis klockan 7.20.

Artikelbild

| Mats Johansson och Stefan Wilhelmsson är vaktmästare på Bjursdalens boende. På torsdagen fick de agera vattenbud.

– Några barn hade hunnit stiga på skolbussen och blev hemskickade igen efter att vi kollat så att de hade någon därhemma som kunde ta emot dem, berättar Rozita Hedqvist, skol- och omsorgschef.

På Stenbocksskolan är det nästan kusligt tyst. I stora hallen på högstadiet står några lärare i grupper och småpratar. Rektorerna sitter i möte om vattnet. En av lärarna har filmat hur lärare bjuder på musik på morgonen för några nior som ändå var tvungna att gå till skolan för att de skulle åka på studiebesök samma dag.

Artikelbild

Det var tomt och tyst på Stenbocksskolans gård på torsdagen. På fredagen ska det vara tillbaka till ordningen.

Åttorna Marcus Hörström Gustavsson och Elias Lundstedt är på torget och hämtar vatten. Marcus berättar att de skulle haft prov och att det i och för sig var skönt att få ledigt – men provet måste ändå göras.

Osama Youssef driver Restaurang Palace på torget. Han och personalen tvingas även de hämta vatten från tankbilen för att kunna koka potatis till lunchen.

Artikelbild

Kommunrepresentanter håller presskonferens: Britt-Marie Johansson (S), Fredrik Svaton, Fredrik Noaksson, Lars-Åke Ogsäter och Göran Lundström.

– Men jag är från Syrien. Det här är ingenting, säger han med ett leende.

I takt med att högvattenreservoaren fylldes på fick Boxholmsborna långsamt tillbaka sitt vatten. Tekniske chefen Lars-Åke Ogsäter uppmanar till sparsamhet och att för säkerhets skull koka det första som kommer i kranen.

Artikelbild

| Bröderna Johnni och Osama Youssef och Edla Johansson på Restaurang Palace fick en ovanlig dag på jobbet.

Kommunens plan är att det åter är en vanlig skoldag på fredagen.