Årets upplaga av Vi i femman startade på tisdagen. Totalt hålls 100 kvartsfinaler i landet, den här veckan och nästa. I Östergötland tävlar åtta skolor om att ta sig vidare från kvartsfinal. På tisdagen möttes Rimforsa Skola 5B och Vikbolandsskolan 5A. Det blev seger med 41-20 för Vikbolandsskolan.

Tävlingen Vi i femman startades 1963 och har växt till att engagera runt 70 000 femteklassare. Den består av ja- och nej-frågor, en matteuppgift, en fråga som ställs av en kändis, Sverige-frågor, en musikfråga, snabbfrågor, och momenten Klassens grej, då klassen får ledtrådar, och Stegen där laget får ledtrådar på olika svåra nivåer ungefär som i tv-programmet På spåret.

Radiolyssnarna kan höra lagens diskussioner men lagen hör inte varandra. Det lag som tycker sig ha svar på frågan trycket på svarsknappen och det gäller förstås att göra det först och att svara rätt.

– De här eleverna som är med och tävlar är väldigt duktiga. En del säger att de är nervösa innan, några har sagt att de varit nervösa hela tiden. Men de svarar bra, säger Johan Gustafsson som är programledare för de tävlingar som sänds i P4 Östergötland.

Tävlingen börjar med att alla femteklassare kandelta i uttagning. De 200 bästa klasserna får mötas i lokala tävlingar som sänds i P4:s lokala kanaler. Finalen sänds i P4 och i Sveriges Televisions program Barnkanalen.