Ett jaktlag på elva personer med hundar jagade älg, rådjur och hjort i Pershyttan när attacken inträffade. Plötsligt hörde flera personer i jaktlaget hur drevern Turbo skrek på ett onaturligt sätt. Turbos husse, Olavi Luomanen, var den som först nådde fram till jakthunden.

– Jag trodde att Turbo hade blivit anfallen av lodjur eller vildsvin medan jag sprang i riktning mot honom, säger Olavi Luomanen. När jag kom fram såg jag att han var tilltufsad på ryggen och han var mycket orolig.

Flera andra jaktkamrater var snabbt framme vid drevern och man kunde se vargspår i snön. När jägarna följde spåren dök det ganska snart upp ytterligare ett spår så man kunde slå fast att två vargar fanns i närheten.

Artikelbild

| Drevern Turbo är tilltufsad på ryggen men mötet med vargen kunde ha slutat betydligt värre.

– Turbo är tolv år och vi har jagat mycket tillsammans. Det är sista säsongen den jagar innan pensionering. Det hade varit för hemskt om han slutat livet som vargföda, säger Olavi Luomanen.

Jaktlaget sköt ingenting under söndagen och alla kände sig lite omskakade när man förstod att de två vargarna var precis i närheten.

– Det har gjorts flera vargobservationer i det här området, säger Tomas Ahl, jaktledare. Under 2018 har vi sett varg vid två tillfällen i området mellan Hällestadsvägen och Borensberg. Men vi blev förvånade när vi förstod att det var varg som försökte ta hunden. Vi trodde att det var lodjur som var framme.

Allt slutade lyckligt och drevern Turbo höll sig nära husse under söndagskvällen när han kom hem till Vadstena igen.

Artikelbild

| Turbo klarade sig med livet i behåll när vargen anföll honom i Pershyttan på söndagen.

– Tack och lov att det slutade väl, säger Olavi Luomanen. Jag släpper honom aldrig i det området igen.