– Vi känner att det är vårt bidrag till att minska svinnet, säger Anita Olofsson, Östra Fornås Lantbruk.
Tillsammans med Lönsås Grönt har de för dagen ställt ut stora lådor med potatis och morötter men på plats finns även lådor med spetskål och äpplen för besökare att plocka fritt från.
De berättar att råvarorna på plats har någon form av defekt eller utseendeavvikelse som gör att de inte blir godkända av livsmedelsbutiker.
– Det är höga krav på vad vi kan sälja och det är både en styrka och en svaghet, säger Jenny Forsberg, Lönsås Grönt.
Är det rimligt att sålla bort fullgod mat för exempelvis utseendet?
– Nej, det är nog den största svagheten. Vi vill ha höga krav på de råvaror vi levererar men utseende säger ju egentligen inget om smak och kvalité, säger Anita.
På gårdsplan står flera lådor med morötter, potatis och kål och väntar på att bli plockade. Redan tio minuter efter öppning är lådorna halvfulla.
– Vi visste ju inte om någon skulle komma men det var väldigt mycket folk som kom redan 20 minuter innan öppning. Många är tacksamma och glada, vilket känns bra, säger Anita.
När man tittar ner i potatislådorna är det svårt för det otränade ögat att se vad det egentliga felet är.
– Tittar man här ser man små mörka prickar och det är inget konstigare än potatisens andningshål. Ju blötare det är i marken desto fler andningshål behöver den för att klara sig. Det påverkar inget med exempelvis smak och fasthet, säger Anita.
– Just vädret är inget vi lantbrukare kan råda över utan är det ett blött år så ser råvarorna ut på ett speciellt sätt. Min man kollar nog vädret 40 gånger per dag för att kunna planera vad som behöver göras för att få bästa skörd, säger Jenny.
Claes Meijer från Borensberg är en av besökarna.
– Det här är ju ett suveränt koncept. Minska svinnet och samtidigt får man också träffa dem som producerar råvarorna.
Han berättar att det främst är potatis som får följa med hem.
– Potatis är min grej, det finns så många olika rätter att laga med just potatis. Min käresta hemma gillar morötter så några såna ska jag plocka och kanske några fina vinteräpplen.
Inspiration till dagen fick Anita från en Kanadensisk potatisbonde och hon tyckte idén var fantastisk.
– Där läste jag om Ugly potato day och kände att det måste vi prova. Vi producerar mycket råvaror här och är man stor måste man också vara snäll, säger Anita.
– Det minsta vi kan göra är att se till så att det mesta kommer till användning, säger de i kör.