De smutsar ner sig för 950 säckar grillkol

På två dagar revs kolmilan i Godegård av eldsjälar som inte är rädda att smutsa ner sig.

 Jan Bromé står mitt i koldammet när han skyfflar kol.

Jan Bromé står mitt i koldammet när han skyfflar kol.

Foto: Kristina Levinsson

Godegård2023-04-21 16:00

I september i fjol tändes den femtonde kolmilan vid Sjölunda såg i Godegård. I veckan var det dags att riva den och ett 20-tal smutsiga män var på plats för att krossa och paketera kolen.

Det är full aktivitet vid de olika stationerna där sotiga män står och jobbar. Koldammet yr runt hela området och kolgubbarna, som de kallar sig, arbetar hårt. 

Hasse William sköter kolkrossen.
Hasse William sköter kolkrossen.
Bo Jacobson försluter säckarna med vana händer.
Bo Jacobson försluter säckarna med vana händer.
Bo kan tekniken att försluts säckarna snabbt.
Bo kan tekniken att försluts säckarna snabbt.

Bo Jacobson fyller upp säckarna med kol och försluter dem med ståltråd. 

– Det är rätt kul faktiskt, men man blir lite skitig. Men det är skoj att komma ihop med folket och gagga lite. Det är ju en tradition det här.

Allt går på löpande band. Några män gräver ur milan med grepar och lägger kolen i korgar som de sedan bär till krossen strax intill. Där väntar en annan kolgubbe, han klättrar upp en bit med korgen och häller ner kolen i krossen. Hasse William som sköter krossen ser till att kolen sedan förs framåt. Han har fullt fokus och kan snabbt stänga av krossen ifall en kolbit råkar fastna. Sedan transporteras den krossade kolen iväg på ett rullband bort till slutstationen.

 Jan Bromé står mitt i koldammet när han skyfflar kol.
Jan Bromé står mitt i koldammet när han skyfflar kol.
Kolet läggs i korgar och hälls sedan i kolkrossen.
Kolet läggs i korgar och hälls sedan i kolkrossen.
Kolen hälls i kolkrossen.
Kolen hälls i kolkrossen.
Nykrossad kol på väg mot papperssäcken.
Nykrossad kol på väg mot papperssäcken.

Gunnar "Gugge" Sjölund är på plats och bär iväg de fyllda säckarna till slutförvaringen.

– Jag tycker om att vara här och umgås med folk vid milan.

Av 100 kubik ved blev det 950 säckar grillkol och på lördag kommer kolen att säljas vid Sjölunda såg. Allt överskott går till Godegårds skidklubb.

En av eldsjälarna på plats är Anders Nylund. 

– Förutom att det är väldigt socialt och roligt att vara med och jobba med milan, så är förtjänsten en drivande del. Det vi gör för föreningen känns bra.

En bråkdel av de totalt 950 säckarna gillkol som milan gav.
En bråkdel av de totalt 950 säckarna gillkol som milan gav.
Gunnar "Gugge" Sjölund och Anders Nylund trivs att jobba tillsammans vid kolmilan.
Gunnar "Gugge" Sjölund och Anders Nylund trivs att jobba tillsammans vid kolmilan.
Det går knappt att se att det är Jan Bromé som döljer sig bakom  koldammet.
Det går knappt att se att det är Jan Bromé som döljer sig bakom koldammet.
En orörd del av kolmilan.
En orörd del av kolmilan.
"Det var Sven Axelsson från Degerön som kom på idén med att vi skulle bygga en kolmila från början, men han är inte på plats här idag" säger Sven Hellqvist som tar en paus med Anders Nylund.
"Det var Sven Axelsson från Degerön som kom på idén med att vi skulle bygga en kolmila från början, men han är inte på plats här idag" säger Sven Hellqvist som tar en paus med Anders Nylund.
Karta: Godegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!