– Jag har haft tankar på ett brandvärn i Godegård i ett par år och nu blir det verklighet, säger Johan Edvall, räddningschef Motala-Vadstena kommun.
Sedan år 2022 har Motala haft ett avtal med Nerikes räddningstjänst, att räddningsvärnet i Mariedamm åker ut på larm i exempelvis Godegård. Räddningsvärn kan ses som en förstärkningsresurs till ordinarie räddningstjänst och består av frivilliga personer. De får likt räddningstjänsten larm om kringliggande händelser och den som är närmst och har rätt utrustning åker till platsen. I början av året var det en förrödande brand i Godegård och frågan blev alltmer aktuell, varför det inte fanns något räddningsvärn där för att minska tiden till insats.
– Efter branden började man prata om att det var bättre förr, när vi hade en deltidsbrandkår. Godegård ligger långt från Motala och det tar tid att ta sig hit. Jag har länge haft en dialog med räddningschefen och efter branden sökte han upp mig om att starta upp ett värn, säger Martin Hjelmar, ordförande i Godegårds bygderåd.
Det har funnits en stor vilja från de boende i området att organisera sig i ett räddningsvärn. Åtta personer får nu utbilda sig.
– Det är jättepositivt. Det kommer öka tryggheten och det kommer gå snabbare till första insats, säger Martin Hjelmar.
Räddningschefen Johan Edvall beskriver att det inte var enbart branden som utgjorde beslutet, utan att de 2022 även reviderat sitt handlingsprogram och bestämt att tiden till insats skulle minska i både Borghamn och Godegård. Borghamn blev först ut i våras och nu var det Godegårds tur, med en förhoppning om att vara redo för start i juni nästa år.
Hur stora investeringar kommer krävas?
– Det kommer kosta ganska lite, men det mesta materialet som behövs har vi redan. Vi kommer också titta på ett garage i någon befintlig byggnad där vi kan ha en bil.
Vad kommer räddningsvärnet ha för befogenheter?
– De kommer få utbildning för ganska specifika saker, släckning utvändigt med pulversläckare och ta upp vatten från en vattenpost med en motorspruta. De kommer inte få gå in i en brinnande byggnad och de har ingen tankbil. Sedan kommer den stora vinningen vara att de kan vara först på plats när det gäller hjärtstopp, vilket kommer göra stor skillnad och rädda liv på riktigt.
När räddningschefen informerade samhällsbyggnadsnämnden i september var ordförande Caroline Unéus samt 2:a vice ordförande Martin Grändås mycket positiva.
– Värnet kommer kunna vara först på plats och att de kan starta upp redan under våren 2025 är mycket positivt, säger Caroline Unéus.
– Ju längre vi kommer från centralort ju svårare är det ha personal som kan befinna sig på en plats inom en viss tid, det kommer bli stor skillnad nu, säger Martin Grändås.
Räddningschefen Johan Edvall är nöjd över att processen gått snabbt, så även i Borghamn.
– Jag är oerhört stolt över Borghamn. Nu är deras bil utrustad som den ska och 40 timmars introduktionsutbildning är klar. De skulle vara färdigutbildade till våren, men kommer redan ha genomfört alla utbildningar nu i november.
Borghamn har än så länge lite mer avancerad utrustning än Godegård.
– Vi börjar med ett mindre värn nu i Godegård sen får vi se om vi växlar upp där också.