Hon vill kalla sina jordgubbar ekologiska

Hon tycker att hon borde uppfylla kraven för att få kalla sina jordgubbar ekologiska. Men hitintills har hon fått nej från myndigheterna.

Valentinas fält där hon odlar jordgubbar tillsammans med sin man.

Valentinas fält där hon odlar jordgubbar tillsammans med sin man.

Foto: Jonas Carlsson

Heda2015-07-21 06:51

– De säger att om jag kallar mina jordgubbar ekologiska, så begår jag ett brott, säger Valentina Radosevic.

Hon odlar sina jordgubbar i Heda och säljer ibland sina jordgubbar på Stora torget i Motala. Det har gjorts tester på hennes jordgubbar som gjorts av ett företag, men det har inte riktigt godkänts. Hon visar upp anvisningar från Jordbruksverket om att odla ekologiskt. Hon tycker själv att det hela är väldigt otydligt. Hon efterlyser mer specifika gränsvärden och inte enbart att man exempelvis ska ”anpassa” saker. Det gör att det blir en osäkerhetsfaktor om vad som krävs för att man ska uppnå de kännetecken för att jordgubbarna ska kunna kallas för ekologiska.

– Det blir otydligt, menar Valentina Radosevic.

Hon försöker verkligen att odla så bra jordgubbar som möjligt.

– Jag använder inga gifter. Jag har föreslagit till Jordbruksverket att jag kan kalla dem giftfria jordgubbar, säger hon med glimten i ögat.

Hon ska föra saken vidare och prata mer med Jordbruksverket.

– Jag har inte fått 100 procent svar därifrån. Jag ska prata med en expert som kommer tillbaka från semestern och höra vad hon säger.

Förutom problemen med det ekologiska har hon även stött på ifrågasättande om hennes jordgubbar skulle vara svenska. Detta förmodligen på grund av hennes invandrarbakgrund. När hon stod på Stora torget i Motala och sålde jordgubbar ska hon ha erbjudit en man att åka med till fältet för att han skulle få se det med egna ögon. Mannen avböjde då. Hon tar det hela med humor.

– Jag skrattar bara, säger hon.

Att folk tror att jordgubbarna är utländska tror hon också har att göra med att det faktiskt kan förekomma ”bluffar” där ute.

– Folk hör i media att man hittat jordgubbar i svenska förpackningar som inte är svenska, säger hon.

Valentina menar att det ostadiga vädret i år har gjort att smaken inte riktigt kommit upp i normal standard. Det har varit lite för mycket av de olika typerna av väder för hennes jordgubbar.

– Vi behöver vatten, men det var för mycket. De soliga dagarna har varit för varma, säger hon.

Jordgubbarna har helt enkelt inte trivts optimalt. MVT:s reporter får smaka en jordgubbe för att känna efter. Men jordgubben smakar väldigt gott och kanske blir de i så fall ännu godare under bättre omständigheter.

Valentina är ursprungligen från Serbien och kom till Sverige 2000. Hon har odlat jordgubbar i tre år och lärt sig mer och mer om sitt yrke.

– För tre år sedan blev det frost en gång. Jag visste inte att man skulle ha en speciell duk över. Jag fick plantera om efter det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om