Henrik Tidefjärd är uppväxt utanför Eskilstuna, men flyttade 2001 till Berlin där han driver guide- och eventföretaget Berlinagenten.

Men nu har 44-åringen smittats av coronaviruset – troligen under en skidresa till Österrike och Schweiz i förra veckan – och sitter i karantän i sitt hem i Berlin.

– Jag tänkte att "det där är inget som drabbar mig för det är så långt borta och få som drabbas". Men viruset älskar kyla och på en skidort där det är knökfullt med folk och mycket fest, kramande och hånglande är det som perfekt för en pandemi-snöboll att börja rulla, säger Henrik Tidefjärd.

Artikelbild

| Henrik Tidefjärd, 44, från Eskilstuna sitter i karantän i sitt hem i Berlin.

Han berättar hur han reste hem till Berlin under söndagen för att gå på en teaterföreställning och hade flera affärsmöten med kunder och bekanta under måndagen.

Men under tisdagsmorgonen kom de första symptomen och han kontaktade då en läkare.

– Då hade jag lätt feber och hade väl även känt lite slapphet någon dag, men hade ingen snuva eller hosta så jag märkte direkt att "det här är ingen vanlig förkylning". Och tidsramen om att det tar mellan 48 och 72 timmar innan det bryter ut stämde, så magkänslan var väl att det kunde vara coronaviruset och då handlade det om att ta kontakt med en läkare så snabbt som möjligt för att bromsa smittspridningen.

Testet genomförs med ett prov i halsen och att sticka upp tops i näsan vilket kan upplevas som obehagligt, enligt Henrik. Men i övrigt har viruset inte påverkat hans vardag mer än en vanlig förkylning.

Artikelbild

| Henrik Tidefjärd under skidresan i Alperna.

– Många tänker nog på fel sätt och det är viktigt att inte skapa någon panik. Det handlar om att dricka mycket, äta nyttigt och hålla sig lugn för att vila även om man ska ta det på allvar, så klart. Men jag mår bra, jag är bara omtöcknad som efter en lättare influensa och känner mig lite slapp men i övrigt är det inget konstigt.

Den bekräftade diagnosen kom i onsdags och då inleddes smittspårningen bland vänner och andra personer som han träffade fram till symptomen bröt ut. Och de flesta har nu visat liknande symptom eller bekräftats sjuka i coronaviruset.

Artikelbild

| Henrik Tidefjärd smittades av coronaviruset under en skidresa till Österrike och Schweiz, tror han.

– Ligger man steget före är det enklare att bromsa spridningen. Vi associerar ofta omedvetet coronaviruset med att dö och hur hemskt det är. Jag frågar mig varför vi inte ser fler intervjuer med överlevande personer som har återhämtat sig snabbt? Människor som jag har tips, erfarenhet och kan ge positiv energi. Jag är till och med lättad över att jag fick viruset så pass tidigt så att jag inte behöver gå runt och vara rädd.

– Det här är en pandemi och det är ingen som är skyldig. Det kan hända vem som helst, var som helst och när som helst. Alla är utsatta. Man ska inte leta efter syndabockar och skylla på "Lisa" som gick på fest på fredagen, men var ovetande då och fick veta att hon var smittad under måndagen, säger Henrik Tidefjärd.

Artikelbild

| I Sverige uppmanas människor ta kontakt med 1177 Vårdguiden innan de besöker en mottagning.

Anledningen till att Henrik vill berätta öppet om att han drabbats av coronaviruset är för att informera andra – både om hur symptomen märks och hur det är att leva med smittan.

– Vi är alltid rädda för det okända och det var jag också ett tag. Men nu när jag blev diagnostiserad för att ha coronaviruset så har hela rädslan släppt och jag fått ett nytt perspektiv på sjukdomen, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| "Vi är alltid rädda för det okända och det var jag också ett tag."

– Jag försökte tänka positivt. Jag vet att jag inte kommer att dö eftersom jag inte är i någon riskgrupp. Men sedan ska man självklart ta hänsyn till mormor och andra svaga människor, men bara för att man får coronaviruset ska man inte tänka att man dör. Är man en kry person så är det inte värre än en vanlig influensa.

Hur är livet i karantän?

– När jag vaknade i tisdags efter att ha varit iväg utomlands och på massa annat så hade jag ingenting i kylen. Så jag knatade ju iväg till närmsta matbutiken här med lätt feber innan jag visste om att jag var en fara och kunde sprida viruset. Sedan har jag mitt ex som har lovat att komma förbi med det jag behöver så jag klarar mig.

– I övrigt så blir det en del jobb hemifrån även om det inte blir så mycket jobb då hela världen har kraschat. Så det blir mycket tv-serier och göra saker som jag aldrig har gjort innan. Det är första gången någonsin jag blir instängd så här många dagar så man får väl prata med sig själv i spegeln, ha ett eget fylleslag här på fredag för att hallucinera att människor är här och hitta på andra tricks.