Takläcka och trämask i Hovs kyrka

Taket läcker och strimmiga trägnagare äter upp träinventarier i Hovs kyrka. Nu ska problemen akutåtgärdas.

2007. Bild från takrenoveringen 2007.

2007. Bild från takrenoveringen 2007.

Foto: Anders Törnström, arkivbild

HOV2014-10-23 21:00

Vid ett besök i Hovs kyrka upptäckte Pär Martinsson, den nye fastighets- och kyrkogårdschefen i Vadstena pastorat, två problem.

– Det läcker in från taket i tornet och detta har orsakat skador på träet innanför spåntaket, brädor har ruttnat.

– Vi måste också få bukt med strimmig trägnagare, en skalbagge vars larvet lever i trä. De äter på träet i bänkar och golvet i kyrksalen och på trappan upp till tornet. Skadorna visar sig som små hål i träet och får de hålla på för länge är det inte bra.

– Djuren trivs i fuktiga miljöer. Vi har gjort vissa insatser, men kommer också att övervaka fukthalten i kyrkan efter saneringen.

Skalbaggarna i Hovs kyrka kommer att börja bekämpas veckan efter allahelgonahelgen.

– Vi har anlitat ett företag. Kyrksalen och tornet kommer att plastas in och gas släpps in. Åtgärden tar ungefär en vecka.

Takläckan kommer att kosta mycket pengar.

– Vi har begärt in en offert. Vi tänker oss att vi i samband med renoveringen, när vi ändå har ställningen uppe, ska göra rent tornet, laga och måla det.

Pär Martinsson kommer att ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning, KAE, pengar som staten bidrar med för att hålla kulturbyggnader i bra skick.

– Vi ansöker i höst, men förfarandet tar tid. Om pengarna beviljas kan upphandlingen ske om ett år och åtgärden bli aktuell först om tre år. Vi upplever att problemet är akut och hoppas på att stiftsantikvarien kan göra en omfördelning av KAE så att vi kan åtgärda skadorna så fort som möjligt, säger Martinsson.

Strimmig trägnagare

Finns över hela världen, 1 500 olika arter varav 49 finns i Sverige.

Kallas också dödsur eller trämask.

Angriper hus, möbler och andra träföremål samt även böcker och papper som förvaras på fuktiga platser.

När skalbaggen bryter den igenom träets ytskikt för att ge sig ut och para sig bildas ett hål som är runt och mäter cirka två millimeter i diameter. Om det finns aktiva levande larver inuti virket bildas högar av fint borrmjöl intill hålen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om