Utbrottet skedde på måndagen klockan 14.11 lokal tid på White Island, en liten ö omkring fem mil från Nya Zeelands norra huvudös östkust. På bilder syns hur ett stort askmoln breder ut sig över ön.

Omkring 50 personer tros ha befunnit sig på ön vid utbrottet, enligt polisen. 23 personer räddades, men fem av dessa avled senare av skador de fått.

Polisen håller det för sannolikt att alla som kunde räddas räddades vid den första evakueringen.

Artikelbild

| Bild från det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science visar rökpelare från White Island.

"Utifrån den information vi har tror vi inte att det finns några överlevande på ön", säger myndigheten i ett skriftligt uttalande. "Inga livstecken har synts till vid något tillfälle."

Flera allvarligt skadade

Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål. Flera av de 23 personer som räddades tros vara turister som kommit dit med ett kryssningsfartyg.

Flera av de 18 evakuerade som ännu är vid liv uppges ha allvarliga brännskador.

På bilder från webbkameror vid vulkanen, som publiceras automatiskt på en hemsida var tionde minut, kan man se att en turistgrupp befann sig vid kraterns kant strax före utbrottet.

På den sista bilden, en minut före utbrottet, syns hur gruppen precis börjat vandra bort från kanten.

Det här är så ofattbart, säger Michael Schade, turist från San Francisco, som lämnade ön bara några minuter före utbrottet.
Hela vår grupp stod på kanten till huvudkratern knappt en halvtimme innan.

Kan ske fler utbrott

Utbrottet har föregåtts av flera veckors registrerad aktivitet. Enligt det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science kan ett nytt utbrott komma de närmaste dagarna. Vulkanen har haft ett flertal utbrott de senaste 50 åren, senast 2016.

White Island, som heter Whakaari på maorispråket, ligger i Bay of Plenty, en populär turistdestination vid den norra kusten på Nya Zeelands norra ö. Omkring 10 000 personer besöker vulkanön varje år.

Enligt Sveriges utrikesdepartement finns det inga uppgifter om att några svenskar skulle ha befunnit sig i vulkanens närområde.

Ambassaden i Canberra har kontakt med lokala myndigheter, säger Anna Lundbladh, presstalesperson på UD.