Omkring fyra procent av befolkningen berĂ€knas ha tarmstörningen IBS, som ger ont i magen och diarrĂ© â eller förstoppning. PĂ„ svenska kan problemet kallas överkĂ€nslig tarm.
En grupp kolhydrater som tas upp i sammanhanget kallas "fodmaps", med en engelsk förkortning. Det Àr kolhydrater som inte bryts ner och absorberas av tunntarmen, utan i stÀllet gÄr vidare till tjocktarmen och reagerar med bakterier dÀr. De finns till exempel i lök och vissa andra grönsaker, visst grovt bröd och mjölkprodukter.
Intag av fodmaps har ofta visats förvÀrra IBS-symtom.
Bara liten effekt
I den nya studien, som gjorts av Chalmers avdelning för livsmedelsvetenskap och Uppsala universitet, antog forskarna att fodmaps skulle ge en allmÀnt negativ effekt. SÄ blev det ocksÄ. Men förÀndringen var sÄ liten att den pÄ gruppnivÄ inte bedöms vara relevant i praktiken.
ââDet var en stor överraskning, sĂ€ger Rikard Landberg, professor vid Chalmers tekniska högskola.
Ett stort intag av gluten gav ingen effekt alls pÄ studiens 110 IBS-patienter som grupp. Det var dÀremot vÀntat.
Studien gjordes som ett stort blindtest, dÀr deltagarna under tre Ätskilda veckor fick Àta risgrynsgröt av tre sorter: en sort med mycket gluten, en sort med mycket fodmaps, och en neutral gröt som jÀmförelse.
Blindtest
Testpersonerna visste inte vilken sort som var vilken. Det lyfts fram som en styrka i studien.
ââOm personerna visste att de fick gluten, kanske resultatet hade blivit ett annat, sĂ€ger Rikard Landberg.
Resultatet pekar pÄ att psykologiska faktorer behöver uppmÀrksammas mer Àn hittills i forskningen om IBS.
ââDet Ă€r ett kĂ€nt problem att IBS-patienter blir sĂ€mre om de upplever stress, sĂ€ger Landberg.
ââDet finns en stark kommunikation mellan hjĂ€rnan och magen, tillĂ€gger han.
Vad som orsakar IBS Àr Ànnu okÀnt. Förmodligen finns flera bakomliggande faktorer. Stress och oro kan utlösa besvÀr, men ses inte som en orsak till sjukdomen.
Hitta kategorier
IBS-studien gav tydliga resultat om gluten och fodmaps för gruppen som helhet. Men vissa individer reagerade markant annorlunda.
Och dÀr fortsÀtter forskningen. Studien ingÄr i ett större projekt för att se om individer kan delas in i kategorier som grundas pÄ ÀmnesomsÀttning och tarmflora, kallade "metabotyper". Kategorierna reagerar olika pÄ olika kost.
Tanken Àr att hitta Àmnen i kroppen som kan sÀga vilken metabotyp personen tillhör, sÄ att man kan ge mer individanpassade kostrÄd om exempelvis gluten.
Vissa faktorer bakom metabotyperna Àr Àrftliga, medan andra beror pÄ livsstil, enligt forskarnas teori. FörÀndrad kost och nya levnadsvanor kan dÄ leda till att man övergÄr frÄn en metabotyp till en annan. Men dit har vetenskapen en bit kvar.