Kost inte avgörande för vanligt tarmbesvÀr

Magsjukdomen IBS pĂ„verkas mindre Ă€n man trott av vad de drabbade personerna Ă€ter. Det visar en ny svensk studie. Högt intag av gluten gav ingen förĂ€ndring alls, och vissa kolhydrater mindre Ă€n vĂ€ntat. I stĂ€llet kan psykologiska faktorer vara viktiga.

Kosten har mindre betydelse Àn man trott för personer som lider av tarmsjukdomen IBS, visar en ny studie. Arkivbild.

Kosten har mindre betydelse Àn man trott för personer som lider av tarmsjukdomen IBS, visar en ny studie. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

HĂ€lsa2021-12-16 06:30

Omkring fyra procent av befolkningen berĂ€knas ha tarmstörningen IBS, som ger ont i magen och diarrĂ© – eller förstoppning. PĂ„ svenska kan problemet kallas överkĂ€nslig tarm.

En grupp kolhydrater som tas upp i sammanhanget kallas "fodmaps", med en engelsk förkortning. Det Ă€r kolhydrater som inte bryts ner och absorberas av tunntarmen, utan i stĂ€llet gĂ„r vidare till tjocktarmen och reagerar med bakterier dĂ€r. De finns till exempel i lök och vissa andra grönsaker, visst grovt bröd och mjölkprodukter.

Intag av fodmaps har ofta visats förvÀrra IBS-symtom.

Bara liten effekt

I den nya studien, som gjorts av Chalmers avdelning för livsmedelsvetenskap och Uppsala universitet, antog forskarna att fodmaps skulle ge en allmÀnt negativ effekt. SÄ blev det ocksÄ. Men förÀndringen var sÄ liten att den pÄ gruppnivÄ inte bedöms vara relevant i praktiken.

– Det var en stor överraskning, sĂ€ger Rikard Landberg, professor vid Chalmers tekniska högskola.

Ett stort intag av gluten gav ingen effekt alls pÄ studiens 110 IBS-patienter som grupp. Det var dÀremot vÀntat.

Studien gjordes som ett stort blindtest, dÀr deltagarna under tre Ätskilda veckor fick Àta risgrynsgröt av tre sorter: en sort med mycket gluten, en sort med mycket fodmaps, och en neutral gröt som jÀmförelse.

Blindtest

Testpersonerna visste inte vilken sort som var vilken. Det lyfts fram som en styrka i studien.

– Om personerna visste att de fick gluten, kanske resultatet hade blivit ett annat, sĂ€ger Rikard Landberg.

Resultatet pekar pÄ att psykologiska faktorer behöver uppmÀrksammas mer Àn hittills i forskningen om IBS.

– Det Ă€r ett kĂ€nt problem att IBS-patienter blir sĂ€mre om de upplever stress, sĂ€ger Landberg.

– Det finns en stark kommunikation mellan hjĂ€rnan och magen, tillĂ€gger han.

Vad som orsakar IBS Àr Ànnu okÀnt. Förmodligen finns flera bakomliggande faktorer. Stress och oro kan utlösa besvÀr, men ses inte som en orsak till sjukdomen.

Hitta kategorier

IBS-studien gav tydliga resultat om gluten och fodmaps för gruppen som helhet. Men vissa individer reagerade markant annorlunda.

Och dÀr fortsÀtter forskningen. Studien ingÄr i ett större projekt för att se om individer kan delas in i kategorier som grundas pÄ ÀmnesomsÀttning och tarmflora, kallade "metabotyper". Kategorierna reagerar olika pÄ olika kost.

Tanken Àr att hitta Àmnen i kroppen som kan sÀga vilken metabotyp personen tillhör, sÄ att man kan ge mer individanpassade kostrÄd om exempelvis gluten.

Vissa faktorer bakom metabotyperna Àr Àrftliga, medan andra beror pÄ livsstil, enligt forskarnas teori. FörÀndrad kost och nya levnadsvanor kan dÄ leda till att man övergÄr frÄn en metabotyp till en annan. Men dit har vetenskapen en bit kvar.

Fakta: IBS och fodmaps

IBS Àr en förkortning av "irritable bowel syndrome". Det bedöms vara en komplex sjukdom.

Ger ont i magen och olika problem i samband med avföring, som diarré, förstoppning eller smÀrta.

Kopplas ibland till intag av "fodmaps". Det Ă€r en sorts kolhydrater som inte bryts ner och absorberas av tunntarmen, utan i stĂ€llet fortsĂ€tter till tjocktarmen och reagerar med bakterier dĂ€r.

Fodmaps finns exempelvis i lök och vissa andra grönsaker, visst grovt bröd, mejeriprodukter och vissa sötningsmedel, som xylitol.

I studien som nu presenteras fick personer med IBS under sina testveckor Àta gröt som varje dag innehöll 1,5 gÄnger ett normalt dagligt intag av fodmaps, respektive gluten.

Testveckorna inföll med uppehÄll emellan. Under hela den tid studien pÄgick Ät deltagarna som utgÄngspunkt en kost med lÄgt innehÄll av bÄde gluten och fodmaps.

Studien har publicerats i The American Journal of Clinical Nutrition.

KÀlla: Chalmers tekniska högskola, 1177 VÄrdguiden

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!