Michael Krikorev Àr mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet och driver en svampguide pÄ internet. Han har plockat svamp i 30 Är och jobbat med svamp i 20 av dem.
Det svampplockare bör ha med sig, sÀger han, Àr att det finns över 5 000 svampsorter i Sverige. Drygt 100 av dem Àr bra matsvampar. Plockar man ihop 50 svampsorter pÄ chans under en promenad Àr alltsÄ i snitt en av dem Àtbar.
Vad ska man Àta dÄ?
För nybörjare finns det en klar vinnare, enligt Krikorev, som sÀger att arten bÄde Àr godare Àn kantarellen och omöjlig att ta fel pÄ. Blodriskan.
ââDen blöder nĂ€r man bryter av den, en morotsröd saft, sĂ„ det gĂ„r inte att ta fel. Det Ă€r en bra och god svamp som har en god, mustig och köttig smak, sĂ€ger Michael Krikorev.
Just nu finns det gott om blodriskor i södra Sverige och pÄ Gotland, dÀr Krikorev befinner sig. De vÀxer i barrskog tillsammans med gran och tall, och de kan vÀxa i stora mÀngder nÀr man vÀl hittar den.
ââNĂ€r det har varit torra Ă„r sĂ„ kan man behöva leta i sĂ€nkor och fuktiga strĂ„k men nu har det regnat ganska bra sĂ„ nu kan man nog hitta dem var som.
Missen nÀr man fryser svamp
NÀr priserna skenar kan fler tÀnkas ge sig ut i skogarna och fylla förrÄden inför vintern. Men nÀr man fryser svamp Àr det ett par saker man ska ha med sig. För det första bör svampen stekas pÄ medeltemperatur i nÄgra minuter för att slÀppa ut vÀtskan.
ââSedan fryser man in svampen i sin egen sky. Ibland behöver man fylla pĂ„ lite vatten i pĂ„sen ocksĂ„ sĂ„ att det inte blir torrt, sĂ€ger Michael Krikorev.
Fryst svamp brukar hĂ„lla i ungefĂ€r ett Ă„r. En miss som vissa gör Ă€r att de steker svampen i matfett innan den fryses in. DĂ„ kan fettet bli hĂ€rsket efter bara ett parâtre mĂ„nader.
Förvara svamp utan ström
Vissa svampsorter kan bli lite beska av att torkas, framför allt kantareller. Men det Àr ett överlÀgset sÀtt att förvara svamp.
ââTorkad svamp kan du förvara hela livet.
Det bÀsta sÀttet att torka svamp Àr att anvÀnda en svamptork. De kostar frÄn nÄgra hundralappar och Àr en bra investering om man vill bli en seriös svampplockare, sÀger Krikorev. Om man inte har en svamptork men vill torka svamp ÀndÄ, ska man inte anvÀnda ugnen. Det Àr nÀmligen luft som ska torka svampen, inte vÀrme.
ââDĂ„ kan man ta ett myggnĂ€t som man brukar ha i fönstren pĂ„ sommaren. LĂ€gg ut svampen glest och hitta ett sĂ€tt att hĂ€nga det nĂ€ra taket. Det Ă€r stor skillnad pĂ„ temperatur och luftfuktighet mellan golvet och taket.
Ănnu bĂ€ttre Ă€r att placera nĂ€tet högt upp nĂ„gonstans dĂ€r det Ă€r varmt, exempelvis ovanför en öppen spis eller ett kylskĂ„p. Det viktiga Ă€r att svampen hinner torka inom ett dygn sĂ„ att den inte börjar ruttna.