Experten: Torkad svamp hÄller lÀngst

Just nu Ă€r det svampsĂ€song i stora delar av Sverige. Svampexpertens tips till nybörjare Ă€r en sort som Ă€r godare Ă€n kantareller – och omöjlig att ta fel pĂ„. Med hög inflation och skenande elpriser skickar han ocksĂ„ med ett tips pĂ„ hur man kan förvara svampen resten av livet, utan att anvĂ€nda ström.

Mykologen Michael Krikorev driver bland annat en svampguide pÄ nÀtet. Arkivbild.

Mykologen Michael Krikorev driver bland annat en svampguide pÄ nÀtet. Arkivbild.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Natur2022-10-02 20:04

Michael Krikorev Àr mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet och driver en svampguide pÄ internet. Han har plockat svamp i 30 Är och jobbat med svamp i 20 av dem.

Det svampplockare bör ha med sig, sĂ€ger han, Ă€r att det finns över 5 000 svampsorter i Sverige. Drygt 100 av dem Ă€r bra matsvampar. Plockar man ihop 50 svampsorter pĂ„ chans under en promenad Ă€r alltsĂ„ i snitt en av dem Ă€tbar.

Vad ska man Àta dÄ?

För nybörjare finns det en klar vinnare, enligt Krikorev, som sÀger att arten bÄde Àr godare Àn kantarellen och omöjlig att ta fel pÄ. Blodriskan.

– Den blöder nĂ€r man bryter av den, en morotsröd saft, sĂ„ det gĂ„r inte att ta fel. Det Ă€r en bra och god svamp som har en god, mustig och köttig smak, sĂ€ger Michael Krikorev.

Just nu finns det gott om blodriskor i södra Sverige och pÄ Gotland, dÀr Krikorev befinner sig. De vÀxer i barrskog tillsammans med gran och tall, och de kan vÀxa i stora mÀngder nÀr man vÀl hittar den.

– NĂ€r det har varit torra Ă„r sĂ„ kan man behöva leta i sĂ€nkor och fuktiga strĂ„k men nu har det regnat ganska bra sĂ„ nu kan man nog hitta dem var som.

Missen nÀr man fryser svamp

NÀr priserna skenar kan fler tÀnkas ge sig ut i skogarna och fylla förrÄden inför vintern. Men nÀr man fryser svamp Àr det ett par saker man ska ha med sig. För det första bör svampen stekas pÄ medeltemperatur i nÄgra minuter för att slÀppa ut vÀtskan.

– Sedan fryser man in svampen i sin egen sky. Ibland behöver man fylla pĂ„ lite vatten i pĂ„sen ocksĂ„ sĂ„ att det inte blir torrt, sĂ€ger Michael Krikorev.

Fryst svamp brukar hĂ„lla i ungefĂ€r ett Ă„r. En miss som vissa gör Ă€r att de steker svampen i matfett innan den fryses in. DĂ„ kan fettet bli hĂ€rsket efter bara ett par–tre mĂ„nader.

Förvara svamp utan ström

Vissa svampsorter kan bli lite beska av att torkas, framför allt kantareller. Men det Àr ett överlÀgset sÀtt att förvara svamp.

– Torkad svamp kan du förvara hela livet.

Det bÀsta sÀttet att torka svamp Àr att anvÀnda en svamptork. De kostar frÄn nÄgra hundralappar och Àr en bra investering om man vill bli en seriös svampplockare, sÀger Krikorev. Om man inte har en svamptork men vill torka svamp ÀndÄ, ska man inte anvÀnda ugnen. Det Àr nÀmligen luft som ska torka svampen, inte vÀrme.

– DĂ„ kan man ta ett myggnĂ€t som man brukar ha i fönstren pĂ„ sommaren. LĂ€gg ut svampen glest och hitta ett sĂ€tt att hĂ€nga det nĂ€ra taket. Det Ă€r stor skillnad pĂ„ temperatur och luftfuktighet mellan golvet och taket.

Ännu bĂ€ttre Ă€r att placera nĂ€tet högt upp nĂ„gonstans dĂ€r det Ă€r varmt, exempelvis ovanför en öppen spis eller ett kylskĂ„p. Det viktiga Ă€r att svampen hinner torka inom ett dygn sĂ„ att den inte börjar ruttna.

Fakta: RÄd till svampplockare

Svamp bör behandlas som en ömtÄlig fÀrskvara, jÀmförbar med skaldjur. Det Àr mycket vanligare att bli sjuk av dÄliga exemplar av Àtliga arter Àn att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du kÀnner igen som Àtliga. Det finns flera kÀllor till sÄdant, svampguiden.com och flertalet böcker.

Ett tips frÄn Michael Krikorev till erfarna svampplockare Àr att lÀra sig tvÄ nya Àtbara svampsorter per sÀsong.

MisstÀnker du svampförgiftning? Ring 112 om det Àr akut, annars 010-456 67 00.

KĂ€lla: Naturhistoriska riksmuseet med flera

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!