ââSommaren Ă€r hĂ€r och restriktionerna lĂ€ttas!
Krögaren Stene Isacsson Àr pÄ gott humör. Inte för att den anrika restaurangen Zum Franziskaner som han driver i Stockholm Àr fullpackad. Restriktionerna om max fyra personer per bord och en meter mellan sÀllskapen gÀller fortfarande.
ââVi har ju vant oss vid att gĂ„ hem tidigt ocksĂ„ sĂ„ vi kommer vara jĂ€ttetrötta, sĂ€ger Stene Isacsson.
Nu blir det nĂ„got senare timmar för restaurangpersonalen, serveringen tillĂ„ts pĂ„gĂ„ till klockan 22. Ăntligen.
ââFörhoppningsvis blir det bĂ€ttre flöden och lugnare nu. Vi har haft fullt sjĂ„ med att fĂ„ ut alla till halv nio, det blir vĂ€ldigt stressigt. Man mĂ€rker att konsumtionen ökar dĂ„, folk hĂ€ller i sig mer precis innan, sĂ€ger Stene Isacsson.
KroggÀsterna har varit förstÄende över att restaurangen behövt ta sina sista bestÀllningar klockan Ätta pÄ kvÀllen. Stene Isacsson stÀller sig desto mer frÄgande till restriktionen.
ââJag menar, det blir större rusning i kollektivtrafiken nĂ€r alla ska hem samtidigt. Man fĂ„r inte Ă€ta och dricka pĂ„ restaurang lĂ€ngre, men kan trĂ€nga ihop sig i en hemmafest? Det har varit ett enda stort frĂ„getecken för mig.
Ingen större skillnad
Vid ett av borden sitter tre arbetskamrater pÄ vad de beskriver som en "klassisk after work". De skrattar nÀr de förlÀngda öppettiderna kommer pÄ tal.
ââMin 19-Ă„riga son har stenkoll pĂ„ det dĂ€r, han kan reglerna till punkt och pricka. För min del spelar det inte sĂ„ stor roll. Det Ă€r klart att det Ă€r trĂ„kigt att gĂ„ hem klockan Ă„tta, men vi som har barn har inte riktigt behov att vara kvar mycket lĂ€ngre, sĂ€ger Fredrik Blomqvist.
Kollegan Karolina Matts hÄller med.
ââTidiga krogkvĂ€llar Ă€r jĂ€ttebra, Ă€ntligen fĂ„r man komma hem i tid, sĂ€ger hon.
Krögaren Isacssons bild av att mÄnga pressat in sina vanliga antal enheter alkohol under kortare tid nÀr öppettiderna begrÀnsas bekrÀftas av Pernilla Flyg.
ââJag har sett mĂ„nga komma in runt klockan 15, 16 och göra allt de brukar göra, fast tidigare pĂ„ dagen, sĂ€ger hon.
KÀnner otrolig glÀdje
Elmer Eklund Àr 24 Är och jobbar inom krogbranschen. Nu Àr han dÀremot ledig och tillbringar eftermiddagen med att ta ett glas med sina vÀnner.
ââDe förlĂ€ngda öppettiderna Ă€r en otrolig glĂ€dje för mig, det har kĂ€nts konstigt att behöva sluta jobbet sĂ„ tidigt. Det hĂ€r representerar att krisen börjar lĂ€ttas upp, sĂ€ger Eklund.
Den svenska coronastrategin har inte gÄtt hem vÀl hos de sÀllskapet.
ââJag hade hellre sett hĂ„rdare restriktioner men med bĂ€ttre stöd till barerna. Jag har mĂ„nga vĂ€nner i branschen som blivit av med sina jobb och fĂ„r höra att de borde syssla med nĂ„gonting annat ett tag. Men det hĂ€r Ă€r ju vĂ„ra yrken, vad vi brinner för. Man skulle aldrig sĂ€ga Ă„t en ingenjör att "hitta pĂ„ nĂ„got annat", sĂ€ger Elmer Eklund.